U Varaždinu razmatran projekt razvoja integriranog prijevoza sjeverne Hrvatske

U Varaždinu je u četvrtak 13. ožujka održan sastanak o mogućnostima projekta uvođenja suvremenih oblika prijevoza putnika i roba na području sjeverozapadne Hrvatske. Uz predstavnike Odjela za evaluaciju projekata i baze podataka Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te Saveza za željeznicu, sastanku su prisustvovali i izaslanici Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, ispred koje je prisutan bio  voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek.

Varaždinska i Međimurska županija već su ranije utvrdile zajednički interes za poticanjem korištenja najsuvremenijih oblika prijevoza tereta i putnika na svom području, prema europskim iskustvima u razvoju integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta. Koprivničko-križevačka županija je također pozvana da se uključi u ovu inicijativu kako bi se stvorio prometni prsten tri županije sjeverne Hrvatske, naslonjen na zagrebačku regiju.

Ovakav regionalni projekt bilo bi moguće financirati iz sredstava Europske unije, te je Koprivničko-križevačka županija prihvatila inicijativu. Realizacijom projekta integriranog i intermodalnog prijevoza višestruko bi se unaprijedio sustav željezničkog i cestovnog prijevoza u sjevernoj Hrvatskoj.

Na sastanku u Varaždinu se razgovaralo o konkretnim mogućnostima provedbe projekta, te je u tom smislu otvorena mogućnost financiranja pripremne dokumentacije sredstvima iz strukturnih fondova EU. U skoro vrijeme očekuje se naime raspisivanje natječaja na koji bi se mogla prijaviti izrada studije izvodljivosti i master plana ovog opsežnog projekta. Županije zato trebaju potpisati sporazum o zajedničkoj provedbi projekta kako bi se na vrijeme aplikacija pripremila.

Stoga je dogovoreno da se ovaj tjedan u Koprivnici održi sastanak na kojem će predstavnici Saveza za željeznicu dužnosnicima Županije projekt predstaviti detaljnije, nakon čega bi se dogovorile pojedinosti oko samog sporazuma.

Odsjek za međunarodnu suradnju i EU fondove