U Križevcima svečano proslavljen blagdan svetog Marka Križevčanina, zaštitnika Koprivničko-križevačke županije

Koncelebriranom svetom misom koju je u zajedništvu s brojnim biskupima i svećenicima predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš, na križevačkom Trgu Josipa Jurja Strossmayera danas je svečano proslavljen blagdan svetog Marka Križevčanina, zaštitnika Koprivničko-križevačke županije, grada Križevaca i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Proslavi blagdana trećeg kanoniziranog hrvatskog sveca, ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao je župan Darko Koren, a uz brojne uzvanike i vjernike misnom slavlju je prisustvovao i gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn sa suradnicima.

Prije euharistijskoga slavlja upriličena je tradicionalna svečana procesija od župne crkve sv. Ane do oltara na otvorenom u središtu Križevaca, nakon čega se prisutnima obratio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak naglasivši primjer mučeništva Marka Križevčanina koji je svojim životom i predanošću katoličkoj vjeri ucrtao put i postao primjerom duhovnog rasta kojem treba težiti svaki čovjek.

Varaždinski biskup mons. Radoš je u propovijedi pozvao roditelje da budu svjedoci vjere koji djeci vlastitim primjerom pokazuju ispravan put. „Djeca teško čitaju iz knjiga, radije žele čitati iz vašega života. Dublje se urezuje ako evanđelje pročitaju u vašoj kući, srcu i životu. Neka Gospodin bude spreman otvoriti knjigu vašega života i da djeca mogu čitati radost evanđelja istine u vama“ , istaknuo je biskup Radoš.

Proslava svetkovine nastavlja se večeras u 19 sati svečanim misnim slavljem kraj kapele svetog Marka Križevčanina te bogatim kulturnim i duhovnim programom koji će potrajati do iduće srijede, 15-og rujna. Detaljan pregled proslave i događanja možete pronaći ovdje.

Izvor: prigorski.hr, podravski.hr

Služba ureda župana