U Križevcima proslavljen Dan križevačkih branitelja i obilježena 29. obljetnica oslobađanja vojarne

U Križevcima je u četvrtak, 17. rujna održana svečanost obilježavanja Dana branitelja Grada Križevaca i 29. obljetnica oslobađanja vojarne kojoj su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Središnja proslava počela je svetom misom zahvalnicom za poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Ane u Križevcima, a euharistijsko slavlje predvodio je župnik Stjepan Soviček. Nakon svete mise formirana je kolona prema spomen obilježju “Majka poginulog junaka”, gdje su nakon himne, minute šutnje i pročitanih imena poginulih križevačkih branitelja položeni  vijenci i zapaljene svijeće. Vijenac je ispred delegacije Koprivničko-križevačke županije, u kojoj su bili i članovi Županijske skupštine Stjepan Peršin i Božidar Štubelj, položio zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Zamjenik Ljubić je u prigodnom govoru istaknuo kako se prisjećanjem na poginule hrvatske branitelje javljaju osjećaji sjete, ali i ponosa jer su oni omogućili da danas živimo u slobodnom društvu. “To sjećanje na njih nas čini ponosnima, ali nam stvara i obvezu da nastavimo njihovo djelo i da stvaramo kvalitetnije društvo. Županija sufinancira i podržava rad braniteljskih udruga, a posebno projekt Istina o Domovinskom ratu jer tko ne poznaje svoju povijest, ne može graditi budućnost“, naglasio je zamjenik Ljubić.

O događajima koji su se odvijali tih dana ispred Koordinacije udruga branitelja proizašlih iz Domovinskog rata  govorio je predsjednik Odbora za branitelja Grada Križevaca Božo Lazar, a gradonačelnik Križevaca Mario Rajn je naglasio kako se Križevčani s ponosom prisjećaju ljudi koji su svojom mudrošću uspjeli spasiti Križevce od razaranja te onih koji su živote izgubili u borbi za hrvatsku slobodu.

Izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, brigadni general Ivan Raos kazao je kako je pobjeda križevačkih branitelja ratna pobjeda, ali i trijumf želje i htijenja hrvatskog naroda za slobodnom Hrvatskom. „Ovo je mjesto koje nas podsjeća da istinu o herojima i žrtvama Domovinskog rata moramo sačuvati za budućnost. Sinergijskim radom Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija i udruge proizašle iz Domovinskog rata pokazuju iz godine u godinu kako se slavi pobjeda Hrvatske vojske na što sam izuzetno ponosan“, naglasio je brigadni general Raos.

Proslavi su prisustvovali i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Zvonko Beljo, izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik ministra unutrašnjih poslova i Ravnateljstva policije načelnik Vjekoslav Štimac, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, načelnik PP Križevci Ivan Pukec te načelnik općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak i načelnik općine Sveti Ivan Žabno Nenad Bošnjak.

Nakon svečanog dijela visoki uzvanici su posjetili mjesto budućeg spomen obilježja hrvatskim braniteljima, a spomenimo kako je polaganje vijenaca i paljenje lampiona upriličeno i kod spomen obilježja Križevački dobrovoljci Domovinskog rata kod križevačke šumarije čime je obilježena 29. godišnjica od pogibije prvih križevačkih žrtava Domovinskog rata – Marija Jembreka i Miljenka Klobučara.

Izvor fotografija: prigorski.hr

Služba ureda župana