U Križevcima održana promocija knjiga Hrvoja Petrića i Petre Somek

U gradskoj vijećnici u Križevcima je sinoć održana promocija knjiga Hrvoja Petrića Pogranična društva i okoliš, varaždinski generalat i Križevačka županija u 17. stoljeću i Petre Somek Tradicijsko graditeljstvo u Podravini. Organizatori promocije bili su Gradski muzej i Povijesno društvo iz Križevaca te križevački zmajski stol Družbe „Braća Hrvatskoga zmaja“.

Pred četrdesetak okupljenih Petrićevu knjigu su predstavili povjesničari Ivan Peklić i Ozren Blagec, a o knjizi Petre Somek govorio je koprivnički kirurg i vrsni poznavatelj podravske etnografske baštine Davorin Hećimović.

Prigodne riječi prisutnima su uputili i sami autori knjiga. Petrićeva knjiga inače je prerađena verzija njegove doktorske disertacije, a u njoj autor primjenjujući najsuvremenije historiografske metode obrađuje suživot čovjeka i prirode u razdoblju ponovnog naseljavanja spomenutog prostora nakon smanjivanja turske opasnosti. Knjiga Petre Somek prikazuje nekadašnje graditeljstvo u podravskim selima, potkrijepljeno mnoštvom ilustracija, koje u današnje vrijeme nažalost polako pada u zaborav, uz opise svih objekata domaćinstava a prikazuje i vinogradarske klijeti.

Kao izaslanik župana Darka Korena događaju je prisustvovao pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek.