U Koprivničko-križevačkoj županiji u prva tri dana nove godine rođeno već 11 beba, čestitku na prinovama uputili župan Koren i zamjenik Ljubić

Nadam se da su ove brojke nagovještaj jednog pozitivnog populacijskog trenda te da ovo pokazuje da je ispred nas jedno bolje vrijeme za sve u županiji, ali i u cijeloj državi - istaknuo je župan Koren

S obzirom da zbog epidemiološke situacije ove godine nije bilo moguće upriličiti tradicionalni obilazak rodilišta, danas je ispred Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici održana konferencija za medije na kojoj su javnosti prezentirane informacije o novorođenima. Konferenciji su prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, ravnatelj bolnice Mato Devčić te zamjenica ravnatelja Biljana Marković i pomoćnica ravnatelja bolnice za sestrinstvo i glavna sestra bolnice Ružica Evačić.

Na konferenciji su predstavljeni  podatci o broju rođene djece u 2020. i novorođene djece u 2021. godini pa je tako u odnosu na 2019. godinu u kojoj je bilo 784 novorođenčadi, kroz 2020. godinu zabilježeno je jedno rođenje manje čime nije došlo do pogoršanja natalitetnog trenda. No, ono što iznimno veseli jesu podatci za 2021. godinu u kojoj je u prva tri dana rođeno već 11- ero djece.

Već prvog dana nove 2021. godine rođeno je devet beba, šest djevojčica i tri dječaka, a tijekom jučerašnjeg dana su obavljena još dva poroda te su rođene još dvije bebe. Majke i djeca su dobrog zdravstvenog stanja, uvodno je kazao ravnatelj Devčić, te istaknuo kako u koprivničkom rodilištu već dugo nije bilo toliko poroda u jednom danu. „Prvog dana nove godine imali smo čak devet poroda što je iznimno velik broj koji već dugo nismo imali u našoj bolnici. Nadam se da će se ovakav trend zadržati i u nastavku godine, ovo je radosna vijest i priželjkujemo da ih više bude i u budućnosti“, kazao je ravnatelj Devčić te dodao kako u dobre vijesti spada i informacija da u zadnjih nekoliko tjedana pada broj hospitaliziranih pacijenata s koronavirusom kojih je trenutno 49 na koprivničkom COVID-19 odjelu.

Na broj novorođene djece osvrnula se i dr. Vlatka Kolarević Morić s Odjela ginekologije i  opstetricije koja je istaknula kako je godina po broju rođenih krenula jako dobro. „Prošle je godine bio jedan porod manje nego pretprošle, a ukupan broj poroda unazad par godina pada. Zabilježili smo i izuzetno veliki broj trudnica u posljednjim mjesecima prošle godine u našoj bolničkoj ambulanti pa bi ova godina mogla biti nešto bolja, no hoće li se taj trend nastaviti u ovom trenutku ne možemo znati s obzirom da se ne može predvidjeti sve što se može događati u posljednjim mjesecima trudnoće“,  dodala je Kolarević Moris.

Župan Darko Koren zahvalio je medicinskom osoblju na predanom radu te uputio čestitku majkama i njihovim obiteljima na prinovama istaknuvši kako ih ove godine nažalost zbog epidemioloških uvjeta nije moguće osobno obići, već će im medicinsko osoblje uručiti prigodne poklone koje je Županija tradicionalno osigurala za majke i novorođenčad.

“Ako je ovo neka simbolika onda ona govori da bi ova godina trebala biti puno bolja nego ona prošla jer je broj novorođene djece u prvom danu ove godine zapravo povijesno velik, devetero novorođenih ova bolnica još ne pamti. Uvjeti su specifični, uvijek smo svi zajedno obišli rodilje i prostore rodilišta, no danas zbog okolnosti to nažalost nije moguće. Nadam se da su ove brojke nagovještaj jednog pozitivnog populacijskog trenda te da ovo pokazuje da je ispred nas jedno bolje vrijeme za sve u županiji, ali i u cijeloj državi. Prošlu godinu nećemo pamtiti po dobrom  pa je 1. siječnja prilika da se okrene nova stranica, a uz ove lijepe pokazatelje se iskreno nadamo da će ona takva i biti u nastavku“, zaključio je župan te  svima još jednom poželio puno sreće i zdravlja u novoj 2021. godini  koja je započela na radostan način.

Služba ureda župana