U Gimnaziji «Fran Galović» tjedan njemačkoga jezika

Kako je školska i akademska godina 2011./12. proglašena godinom učenja njemačkoga jezika, ionako dobra suradnja Gimnazije «Fran Galović» i Goethe-Instituta bit će još intenzivnija. Naime, od 17. do 27. listopada u Školi će biti postavljena izložba plakata s temom suvremene njemačke glazbe, a uz plakate idu i mp3-plejeri, CD-i te jedan dokumentarni film. Profesori njemačkoga jezika osmislili su nekoliko sati učenja njemačkoga jezika na neformalan način: u tzv. njemačkoj sobi od ponedjeljka do četvrtka 8. sat, a u petak od 8.00 do 14.00 sati učenici će moći slušati glazbu na njemačkom jeziku i učiti riječi jer će svi tekstovi biti ispisani i dostupni svakom učeniku dok će se istovremeno na internetu puštati glazbeni spotovi. Svatko će naći nešto za sebe jer je zastupljeno više glazbenih pravaca kao što su npr. indie, hip-hop, tehno, pop i sl. U isto vrijeme u drugoj učionici njemačkoga jezika moći će se pratiti dokumentarni film o suvremenoj njemačkoj glazbi. Izložba i glazbena slušaonica otvorenoga su tipa pa se pozivaju i učenici drugih škola da se pridruže gimnazijalcima u učenju njemačkoga. Svakako treba spomenuti da su plakati stigli iz Opatije, a nakon Koprivnice sele se u Viroviticu jer u izložbi Musik + X sudjeluju sve partnerske škole (PASCH) Goethe-Instituta.

Radni tjedan završit će koncertom njemačke indie grupe «Die Sterne» koji će se održati u subotu u Hypo centru u Zagrebu, a gimnazijalci idu autobusom sa svojim profesorima njemačkoga jezika. Troškove puta pokriva Goethe-Institut dok su ulaznice besplatne.

U suradnji s Gimnazijom «Fran Galović»  Goethe-Institut organizira i financira dvije radionice na temu suvremene glazbe u nastavi njemačkoga jezika koje će voditi Njemica Freya Conesa: 26. listopada za nastavnike i profesore njemačkoga jezika, a 27. listopada za učenike.

Gimnazijalci sve više prepoznaju važnost učenje njemačkoga jer na tom je jeziku velik dio programa učeničkih i studentskih razmjena, a isto tako na njemačkom govornom području nalazi se većina znanstveno-istraživačkih institucija u Europi pa znanje njemačkoga pruža široke mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje.

 R. Š.