U Đurđevcu svečano obilježena 26. obljetnica podravskih braniteljskih postrojbi

Grad Đurđevac, Koprivničko-križevačka županija i općine Kalinovac, Virje, Podravske Sesvete, Kloštar Podravski, Molve i Ferdinandovac, u suradnji sa Zapovjedništvom 105. brigade 3. bojne Đurđevac, Zapovjedništvom 58. SLAB PZO Đurđevac, 465 STRB PZO, Udrugom branitelja MUP-a, Uredom za obranu Đurđevac, Centrom za obavješćivanje i HVIDRA-om u subotu, 21. listopada u Đurđevcu su organizirali svečano obilježavanje 26. obljetnice podravskih braniteljskih postrojbi.

U prijepodnevnim satima održana su sportska natjecanja za branitelje u stolnom tenisu, streljaštvu i visećoj kuglani, a zatim su u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje položeni vijenci na Gradskom groblju kod Križa života, uz svetu misu koju je predvodio župnik Kruno Kefelja. U ime Koprivničko-križevačke županije vijenac je položila delegacija u sastavu župana Darka Korena, zamjenika župana Darka Sobote i predsjednika Županijskog odbora za branitelje Siniše Pavlovića, a vijence su položili i izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni general pukovnik Mile Ćuk te delegacije Ministarstva unutarnjih poslova, Gradskog vijeća Grada Đurđevca i Grada Đurđevca, Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske i Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Đurđevac, predstavnici općina s područja đurđevačke Podravine, predstavnici Protuzračne obrane, 3. bojne 105. brigade Hrvatske vojske i Ureda za obranu, kao i članovi obitelji poginulih branitelja.

Program je nastavljen na Trgu Svetog Jurja gdje su, nakon himne u izvedbi Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac, predstavljene podravske postrojbe i njihov ratni put, te je tako spomenuto kako je s područja bivše Općine Đurđevac u obrani Hrvatske sudjelovalo 136 aktivnih policajaca i 275 pričuvnih policajaca, kako je kroz 3. bojnu 105. brigade Hrvatske vojske prošlo preko 1600 branitelja, dok je Protuzračna obrana Đurđevac brojila 296 pripadnika. U sjećanje na poginule branitelje koji su dali svoje živote za slobodu Republike Hrvatske pročitana su njihova imena i prezimena, a zatim je solistica Petra Cik, uz pratnju profesorice Ivane Senjan, izvela pjesmu „Ovo je naša krv“.

Župan Darko Koren kazao je kako je ova svečanost prilika za prisjećanje na one koji su izgradili temelje Republike Hrvatske, dodavši: „Nakon proslave dana branitelja u Križevcima i Koprivnici, okupili smo se i ovdje u Đurđevcu kako bi obilježili doprinos podravskih branitelja stvaranju naše domovine. Prilika je to da se pošalje poruka jedinstva, sloge i zajedništva, kroz koje ćemo razvijati Hrvatsku u smjeru koji će našim mladim osigurati prosperitet i svijetlu budućnost, a našim braniteljima podršku i pomoć koje su im potrebne. Svatko od nas ima tu obavezu i odgovornost, kako bismo na najbolji mogući način zahvalili svima onima koji su dali svoje živote za našu slobodu i samostalnost.“.

Kao izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja obratio se zamjenik župana Darko Sobota kazavši kako sve braniteljske postrojbe s područja Koprivničko-križevačke županije svjedoče zajedničkoj obrani domovine i uspješnom obavljanju povjerenih ratnih zadaća.

Hrvatski branitelji nisu odustali od svog sna, a mi nastojimo održati sjećanja na dane ponosa kako bi naše mlade generacije bile upoznate sa značenjem istinskog domoljuba i svim pobjedama naših postrojbi. Pokažite i nadalje snagu zajedništva koju smo imali u najtežim trenucima, a samo zajedničkim naporima možemo očuvati čast i dostojanstvo branitelja i vrijednosti Domovinskog rata. Budimo ponosni na svoju prošlost i spremi za izazove sadašnjosti, s vjerom u bolju budućnost, jer to je naš dug prema svim poginulima i stradalima, a zalog budućim naraštajima. Svim vama koji ste bili tu kada je trebalo veliko hvala.“, poručio je zamjenik Sobota.

U ime domaćina, pozdravne riječi uputio je saborski zastupnik i član Odbora za ratne veterane Hrvatskog sabora Željko Lacković, zahvalivši svim postrojbama na njihovom doprinosu u borbi za neovisnost Hrvatske. Govoreći o ulozi hrvatskih branitelja u društvu, napomenuo je kako je prošao novi Prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima, koji će im omogućiti adekvatnu skrb, te je najavio kako će se zalagati da branitelji koji su u mirovni mogu uz to legalno raditi, kao i za stvaranje olakšica prilikom njihovog zapošljavanja.

Okupljenima se obratio i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske umirovljeni general pukovnik Mile Ćuk koji je pozdravio pripadnike podravskih braniteljskih postrojbi i zahvalio im na svemu što su učinili u obrani Hrvatske, kao i njihovim obiteljima, podsjetivši na važnost brige o braniteljima i osiguravanja statusa kojeg zaslužuju.

Druženje branitelja nastavljeno je uz vojnički grah te zabavni program, a obilježavanju 26. obljetnice podravskih braniteljskih postrojbi još su prisustvovali potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica, načelnici općina, članovi Gradskog vijeća Grada Đurđevca i Županijske skupštine, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke županije Vjekoslav Štimac, predstavnici vojske, policije, braniteljskih udruga i ustanova, pročelnici županijskih upravnih tijela te brojni građani.

Služba ureda župana