Tisuće ljudi na Križevačkom velikom spravišču

Prošli vikend održana je jedna od najvećih turističkih manifestacija u Koprivničko-križevačkoj županiji, Križevačko veliko spravišče. Ova tradicionalna kulturno-zabavna priredba temelji se na pučkoj priči o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara a svake godine je posjeti nekoliko tisuća posjetitelja.

Redatelj i scenarist ovogodišnjeg 45. Spravišča bio je glumac i pjevač Adam Končić, dok je scenarist pomirbe bio Zoran Homen. Glavna pozornica nalazila se na križevačkom Strossmayerovom trgu gdje je u petak 15. lipnja upriličeno otvorenje manifestacije.

Spravišče je započelo simboličnom predajom gradskih ključeva gradonačelnika Branka Hrga varoškom sucu, a nastavilo se scenskim prikazom pomirbe. Ispred Koprivničko-križevačke županije otvorenju su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota i predsjednica Županijske skupštine Milica Fuček.

Spravišče je trajalo sve do nedjelje 17. lipnja a Križevce je u tri dana manifestacije posjetilo oko 20 tisuća ljudi. Svaki posjetitelj mogao je pronaći nešto za sebe obzirom da je cijeli grad bio velika pozornica te je svima pružena mogućnost izbora u onome što žele vidjeti i u kojim događanjima sudjelovati.

Osim Pomirbe priređen i niz drugih tradicionalnih događanja, a održavale su se i različite kulturno-umjetničke i sportske priredbe, kao i izložbe, koncerti itd.