Tamburaški sastavi s područja županije ostvarili sjajne rezultate na 28. Susretu hrvatskih tamburaških orkestara i sastava

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i suorganizaciji ZKUU Zagrebačke županije, KUD-a „Preporod“ Dugo Selo i HDS ZAMP-a, u Dugom Selu , 13. i 14. studenoga 2021. održan je  28. Susret hrvatskih tamburaških orkestara i sastava .

Na njemu  se natjecalo 12 tamburaških orkestara i sastava s preko 250 tamburaša  izabranih na županijskim smotrama i pojedinačnim preslušavanjima te evaluacijom video snimki od strane selektora. Ove godine za 28. Susret u selekciji su sudjelovala 24 tamburaška orkestra i sastava iz 8 hrvatskih županija s više od 400 izvođača. Našu Županiju predstavljali su gradski tamburaški orkestar Križevci i mali tamburaški sastav KUD-a „Stari graničar“ iz Cirkvene.

Prema odluci stručnog povjerenstva u sastavu Ivan Potočnik, Veljko Valentin Škorvaga i Petar Varga, tamburaškim orkestrima i sastavima dodijeljene su nagrade.

U kategoriji koncertnih orkestara, Gradski tamburaški orkestar Križevci osvojio je Zlatnu plaketu,  Grand Prix  s najvećim ukupnim brojem bodova i  nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u kategoriji koncertnih orkestara. Uz navedene nagrade, prema odluci Stručnog povjerenstva, ekskluzivni sponzor Glazbalarski obrt  Mario Žmegač  dodijelio im je i  tamburu brač.

U kategoriji folklornih tamburaških sastava sudjelovao je tamburaški sastav KUD-a „Stari graničar“ iz Cirkvene i osvojio Srebrnu plaketu.

Izvor: Zajednica kulturno-umjetničkih udruga KKŽ

Služba ureda župana