Švicarska škola poznata po nobelovcima ugostit će koprivničke gimnazijalce

Priliku koja se rijetko pruža, dobili su Karlo Fodor, Ivan Kolar i Roko Žaja (4. razred), Luka Buljan (3. razred), Josip Ivančić i Ivan Pintarić (2. razred), učenici Gimnazije «Fran Galović». Oni su temeljem kriterija izvrsnosti u području fizike izabrani kako bi od 8. do 10. travnja 2011. boravili u Lousanni u stručnom posjetu Visokoj politehničkoj školi (École Poytechnique Fédérale de Lausanne). Tijekom posjeta učenici će, uz stručno vodstvo mladih hrvatskih postdoktoranada dr. sc. Petra Popčevića i dr. sc. Zlatka Mickovića, razgledati svjetski prestižne laboratorije za sintezu novih materijala i laboratorije za ispitivanje njihovih fizikalnih, mehaničkih i drugih svojstava. Plan je obići i Centar za nuklearnu fiziku (CERN) u Ženevi, na svijetu najveći istraživački laboratorij za fiziku čestica.

Učenici na taj zanimljiv i koristan put odlaze na poziv gospodina Lászla Forróa, akademika i šefa EPFL-a, a uz potporu i angažman Udruge maturanata koprivničke gimnazije i njezine predsjednice dr. sc. Ane Smontare i jednoga od podupirućih članova Udruge poznatoga znanstvenika prof. dr. Davora Pavune. EPFL se stalno brine o svojim mladima znanstvenim nasljednicima i promovira znanost, što je i jedan od ciljeva Udruge.

O kakvoj se znanstvenoj instituciji radi, govori podatak da je EPFL po kvaliteti 7. politehnička škola u svijetu na kojoj se školovalo više od deset nobelovaca.

Institut za fiziku kondenzirane tvari kao domaćin osigurava smještaj učenicima i pratiteljima, a Savjet za europske integracije Koprivničko-križevačke županije i Grad Koprivnica financijski pomažu djelomično pokrivajući troškove puta.

R. Š.