Svečanost u povodu izlaska 20 brojeva znanstvenog časopisa „Podravina“

U povodu izlaska 20 brojeva znanstvenog časopisa „Podravina“ u dvorani tvornice Belupo u Koprivnici 20. travnja je održana svečana sjednica Izdavačkog savjeta „Podravine“. Na sjednici se razgovaralo o potrebi i mogućnostima unapređenja znanstvenih istraživanja u Podravini, čemu bi ponajviše pomoglo osnivanje znanstvenog instituta HAZU u Koprivnici.

Prezentaciju o znanstvenom časopisu „Podravina“ održao je glavni urednik član suradnik HAZU Dragutin Feletar, a o znanstvenim i stručnim časopisima o Podravini kroz povijest govorio je doktorand na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Mario Kolar. Docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Hrvoje Petrić predstavio je stručne i znanstvene knjige koje su do sada tiskane u Podravini.

Ispred Belupa okupljene je pozdravio predsjednik Uprave Stanislav Biondić, nakon čega je prikazan film o Belupu, koji ove godine obilježava 40. obljetnicu postojanja. U ime Grada Koprivnice obratila se savjetnica gradonačelnice Helena Hečimović.

Koprivničko-križevačku županiju na svečanosti su predstavljali zamjenik župana Ivan Pal te pročelnici Mladen Antolić i Vladimir Šadek. Zamjenik župana je u svom govoru pohvalio kontinuitet izlaženja Podravine, te kazao da Županija snažno podržava osnivanje instituta HAZU u Koprivnici.

Znanstveni časopis „Podravina“ izlazi već deset godina, a u izdanih dvadeset brojeva objavljeno je čak 247 znanstvenih i stručnih radova od čega je 70% izvornih znanstvenih radova. U „Podravini“ su objavljivala 122 autora iz pet zemalja, a časopis se razmjenjuje sa 120 drugih časopisa u 11 zemalja.

Na svečanosti je istaknuto kako je „Podravina“ okupila širok krug suradnika koji u skoroj budućnosti mogu biti jezgra za razvoj visokog školstva u Podravini, što je i bio cilj prilikom pokretanja časopisa.