Svečanost obilježavanja 110. obljetnice Društva hrvatskih književnika

U četvrtak, 22. travnja, u Galeriji Koprivnica svečano je obilježena obljetnica 110 godina djelovanja Društva hrvatskih književnika (DHK). Sa 110. obljetnicom DHK obilježena je i 1235. godišnjica smrti Metoda, uz kojeg se vežu počeci hrvatske pismenosti oblikovane glagoljskim pismenima na Baščanskoj ploči, te 560. obljetnica rođenja Marka Marulića.

Prisutnima se tom prilikom obratila predsjednica Podravsko-prigorskog ogranka društva Enerika Bijač, te opisala rad društva kroz povijest. Književnik Mladen Levak govorio je o članovima DHK s područja Županije, a velika obljetnica bila je prilika i za čitanje poezije podravskih književnika.

Ispred koprivničko-križevačke županije događaju su prisustvovali savjetnica za kulturu Vesna Peršić Kovač i pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek, koji se prigodnim riječima obratio prisutnima. Osvrnuo se na najistaknutije književnike s područja Podravine i Prigorja čiji rad ima značaj od šireg nacionalnog nivoa (Galović, Preradović, Rusan, Miškina…), te kazao kako je zadaća novim generacijama da nastave rad na očuvanju kajkavskog narječja i podravsko-prigorskog identiteta.