Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Kalinovac proslavio Dan Općine i blagdan svetog Luke evanđelista

Općina Kalinovac uz bogat višednevni program “”Lukova v Kalnovcu 2019.“ slavi svoj Dan, a glavna svečanost održala se u petak 18. listopada na blagdan zaštitnika svetog Luke evanđelista, svečanom sjednicom Općinskog vijeća kojoj su prisustvovali župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar sa zamjenicima Vericom Rupčić i Marijanom Ružmanom te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Sjednicu je  vodio  predsjednik Općinskog vijeća Mladen Orešić, a načelnik Danijel Zvonar u svom se govoru osvrnu na aktualne projekte i programe, zahvalivši Županiji na suradnji i pomoći.

Zahvaljujući županu napravili smo centralno grijanje u Društvenom domu, a u Kalinovcu je postavljeno i ciklostajalište koje je u cijelosti financirala Županija. Mnogo toga smo napravili, od sanacije odlagališta otpada Peski, nabave informatičke opreme čime će se na  području općine omogućiti korištenje besplatnog interneta, a u tijeku je  postupak javne nabave radova na izgradnji dječjeg vrtića u Kalinovcu vrijednog  osam milijuna kuna od čega iznos potpore iznosi čak sedam milijuna kuna. Općina sufinancira rad gerontodomaćica, troškove vrtića, školski pribor, plaćamo smještaj u učeničkim domovima i dajemo stipendije, pomažemo udrugama i poljoprivrednicima, brinemo za sve naše mještane“, naglasio je načelnik Zvonar te svima čestitao Dan općine i blagdan zaštitnika sv. Luke evanđelista.

Župan je uz čestitku  svim mještanima napomenuo kako je Županijska uprava zadovoljna što su se brojni zajednički projekti uspješno realizirali.

„Ono što nas direktno povezuje jest Osnovna škola u Kalinovcu, a treba istaknuti i buduće planove koje ovdje želimo realizirati. Jedan od njih je izgradnja sportske dvorana  koju bi dovršili u iduće dvije godine jer u nju je do sada uloženo puno truda, novaca i volje, a treba još toliko da se završi do kraja i postane vrijednost Kalinovca i cijele općine. Ono što Kalinovac čini posebnim jest gospodarstvo i na to smo ponosni jer tvrtke poput Rasca koja nas predstavlja diljem svijeta i prenosi hrvatsko gospodarstvo u puno širem smislu. To je garancija da Kalinovac ima perspektivu i budućnost“, istaknuo je župan te čestitao blagdan sv. Luke i Dan općine

U sklopu svečane sjednice dodijeljena su i Javna priznanja Općine Kalinovac  koja su primili Ivan Ivanov i Ivan Matica za 50 godina rada i doprinosa u vatrogastvu, povelja Općine Kalinovac dodijeljena je Osnovnoj školi Ivana Lackovića Croate, dok je Priznanje za životno djelo dobila  poznata kiparica Ljubica Matulec.

Prisutnima su se na svečanoj sjednici kratkim prezentacijama predstavili i gospodarstvenici koji djeluju na području općine Kalinovac, a osim njih svečanosti su prisustvovali  i načelnici te zamjenici susjednih općina, općinski vijećnici te predstavnici ustanova, udruga i društava s područja Općine Kalinovac. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su zbor KU “Tomislav Franjić”, osnovnoškolci OŠ Ivan Lacković Croata i KUD “Grgur Karlovčan” Kalinovac.  Spomenimo je kako prije svečane Sjednice u Zavičajnom muzeju otkriven spomenik Ivanu Golubu, a  u crkvi sv. Luke evanđelista proslavljen je i jubilej vlč. Mladena Gorupića koji je obilježio 30 godina svećeništva i 20 godina župničke službe u Kalinovcu.

Proslava općinskih dana se nastavlja i danas, a  program možete pogledati OVDJE.

Izvor fotografija:epodravina.hr, kalinovac.hr

Služba ureda župana

.