Svečanom sjednicom i bogatim kulturno-umjetničkim programom Općina Peteranec proslavila Dan Općine

U Društvenom domu u Peterancu u četvrtak, 27. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojom je Općina Peteranec proslavila svoj dan. Sjednici su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te potpredsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, saborski zastupnici Damir Felak i Branko Hrg te općinski načelnici i brojni drugi uzvanici.

Sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Mario Gaži, a nakon prigodnog promotivnog filma u kojem su prikazani najvažnija postignuća tijekom posljednjih godinu dana, načelnik Općine Krešimir Matijašić govorio je o ostvarenim projektima na području Općine istaknuvši važnost suradnje s Županijskom upravom i njenim stručnim službama koje su uvijek na usluzi.

Većinu onoga što smo zamislili smo i realizirali, primjerice pješačku stazu koja nam je bila dugogodišnja želja te novouređene prostorije i spremište našeg Dobrovoljnog vatrogasnog društva koje smo danas svečano otvorili. Uskoro ćemo krenuti i s projektom biciklističke staze prema Koprivnici na što čekamo već 20 godina. Riješili smo imovinsko pravne odnose i nadam se da ćemo krenuti s gradnjom u vrlo brzom roku. Posebna zahvala ide i Županiji, njenom vodstvu i službama s kojima imamo odlične odnose.  Kroz suradnju u projektima Županija nam je pomogla s više od 200 tisuća kuna i na tome im veliko hvala“, kazao je Matijašić te naglasio kako će kapitalni projekt aglomeracije na području Peteranca biti realiziran u budućnosti u vrijednosti od 35 milijuna kuna.

Župan Koren je čestitao svim mještankama i mještanima njihov Dan i nadolazeći blagdan svetog Petra i Pavla te pohvalio vodstvo Općine na neposrednosti u komunikaciji sa žiteljima i tijelima regionalne samouprave.

„Ponosni smo na naš partnerski odnos, a brojni projekti koje Općina ostvaruje s Županijom su dokaz toga. U sektoru školstva na ovom smo području unazad nekoliko godina imali  dva velika kapitalna projekta po pitanju obnove i nadogradnje škola u Sigecu i Peterancu što nas sve zajedno čini sretnima. Vidi se da se vodi briga o vašem mjestu, često prolazim kroz  Općinu i izrazito mi je drago da se vidi ovakav napredak. Mnogo se toga promijenilo, od prometne infrastrukture, novih poslovnih objekata i poslovnih subjekata koji dolaze, što budi optimizam. Čestitam od srca na svemu što ste realizirali, veselimo se budućim uspjesima i Županija će s velikim zadovoljstvom pridonijeti da se to i ostvari“, istaknuo je župan Koren.

U ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića okupljenima se obratio zamjenik župana Darko Sobota koji je uz čestitke istaknuo važnost korištenja sredstava iz europskih fondova koja stoje na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave.

„Peteranec je dobar primjer povlačenja europskih sredstava pokazali ste aktivnost i znanje kako realizirati projekte, a moram naglasiti kako je po tom pitanju i na nacionalnoj razini došlo do velikih pomaka zbog rada aktualne Vlade i premijera Plenkovića. Prije dvije godine naslijedili smo stanje u kojem je iskoristivost sredstava bila svega osam posto, a danas smo na 65 posto i uvjeren sam da ćemo do kraja mandata stići do 90 posto iskoristivosti. To će pomoći kako bi naše jedinice lokalne samouprave osigurale sigurnost i stabilnost, posebice kod mladih ljudi Peteranca kojima i ovim putem čestitam na uspjesima koja su ostvarili za svoju općinu. Siguran sam da će takvih uspjeha biti još i više“, istaknuo je zamjenik Sobota.

Okupljenim uzvanicima i stanovnicima Peteranca u ime načelnika čestitke je uputio i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković, kao i saborski zastupnik Damir Felak izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora koji su istaknuli marljivost svih žitelja općine te podsjetili na važnost korištenja decentraliziranih sredstava i suradnju s regionalnim i državnim tijelima vlasti.

Na kraju svečane sjednice dodijeljena su priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi te zaslužnim mještanima, a večer je završila uz bogat kulturno-umjetnički program koji su izveli učenici Osnovne škole Fran Koncelak Drnje i članovi udruge Sigečko srce te KUD-a Gruntovec.

Služba ureda župana