Svečano proslavljena svetkovina i 400. obljetnica mučeništva sv. Marka Križevčanina

Na Strossmayerovom trgu u Križevcima u subotu 7. rujna  svečano je proslavljena svetkovina i 400. obljetnica mučeništva sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Grada Križevaca, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Svečanu koncelebriranu svetu misu predvodio je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s bjelovarsko-križevačkim biskupom mons. Vjekoslavom Huzjakom te brojnim biskupima i svećenicima.

Uz vjernike i štovatelje sv. Marka Križevčanina koji su u Križevce pristigli iz svih krajeva Hrvatske, euharistijskom slavlju prisustvovali su i župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića te predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, saborski zastupnik Branko Hrg, predsjednik križevačkog Gradskog vijeća Marko Katanović, gradonačelnik Mario Rajn sa zamjenicima te brojni drugi gosti i uzvanici.

Misnom  slavlju prethodila je tradicionalna procesija od konkatedralne crkve Sv. Križa kroz središte Križevaca do Trga J. J. Strossmayera, a u spomen na 400. godišnjicu mučeničke smrti u crkvi sv. Ane je izložen relikvijar s ostacima tijela sv. Marka Križevčanina na pobožnost, zagovor i molitvu.

Sveti Marko Križevčanin treći je kanonizirani hrvatski svetac Rimokatoličke Crkve čiji se spomendan obilježava 7. rujna na dan kada je umro mučeničkom smrću u Košicama. Svetim  je proglašen 2. srpnja 1995. godine, a kanonizirao ga je papa Ivan Pavao II.

Osim misnog slavlja, u prijepodnevnim satima u Križevcima je održan je i tradicionalni 19. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2019.“ Program obilježavanja svetkovine sv. Marka Križevčanina traje do nedjelje 15. rujna, a za vjernike i posjetitelje u križevačkim crkvama i Galeriji KLK-a  pripremljena su brojna  predavanja, recitali i izložbe.

Izvor fotografija: epodravina.hr

Služba ureda župana