Svečano obilježena 30. obljetnica preuzimanja Vojarne te Dan koprivničkih branitelja

U Koprivnici je danas svečano obilježena 30. obljetnica preuzimanja Vojarne te Dan koprivničkih branitelja, a događanju su uime Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Svečanost je započela u prijepodnevnim satima svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa koju je predvodio kapelan Policijske kapelanije „Sveti Marko Križevčanin“ velečasni Ozrena Bizek u zajedništvu sa svećenicima Koprivničkog dekanata.

Program je nastavljen u prostoru bivše vojarne „Ban Krsto Frankopan“, današnjeg sveučilišnog kampusa i središta Sveučilišta Sjever, gdje su kod spomenika „Križ života“ izaslanstva  položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule hrvatske branitelje. Izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije je predvodio župan Darko Koren, uz zamjenika Ljubića i predsjednika Felaka, a počast poginulim braniteljima odala su i izaslanstva Organizacijskog odbora, ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Prigodnim riječima prisutnima su se potom obratili Nikola Gregur, koji je u ratnom razdoblju obnašao dužnost predsjednik Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica, te ratni zapovjednik 117. koprivničke brigade Ivica Zgrebec koji su se prisjetili okolnosti koje su dovele do mirnog predaja vojarne te ratnog puta 117. brigade na bojištima diljem Hrvatske.

Nakon polaganja vijenaca uslijedio je svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi HV-a, Policije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata i ostalih uključenih od bivše Vojarne do Zrinskog trga, uz Puhački orkestar Grada Koprivnice.

Kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata uz počasti su vijence položili izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadni general Dražen Ressler, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i saborski zastupnik Darko Sobota, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, izaslanik Ministarstva obrane pukovnik Stjepan Jalžabetić, zapovjednik 2. oklopno-mehanizirane bojne „Pume“,  izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Miroslav Puž, delegacija obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, delegacije Odbora za branitelje i ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi te delegacija Grada Koprivnice predvođena gradonačelnikom Mišelom Jakšićem.

U sklopu programa pročitana su imena smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, a uzvanicima su se zatim obratili ratni zapovjednik SJP Ban Ivica Jurenec i koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić koji su uz čestitke uz obljetnicu preuzimanja Vojarne te Dana koprivničkih branitelja zahvalili svim braniteljima na požrtvovnosti u stvaranju hrvatske države.

Prigodnim riječima obratio se i župan Darko Koren koji je, uz zahvalu hrvatskim braniteljima naglasio kako iz poštovanja prema njihovoj žrtvi moramo zajedno stvoriti još bolje uvjete za generacije koje dolaze.

„Svima vama hrvatskim braniteljima iskazujem duboko poštovanje. Hrvatsku državu promatram kao dijete i to je dijete sviju nas jer smo njegovi stvoritelji, a vi, branitelji, ste ispred svih nas. Djeca rastu i sazrijevaju, a upravo je i naše društvo u  fazi rasta i razvoja. Svi mi roditelju našu djecu upućujemo na dobro, savjetujemo pa i kritiziramo, ali uvijek stojimo iza njih. I našem društvu treba pomoć na putu sazrijevanja te svatko od nas sa svoje pozicije treba dati doprinos tom procesu. Slušao sam pažljivo imena poginulih, to su 172 sudbine koje su utjecale na svoje obitelji i kojih se moram sjećati s posebnim poštovanjem prema njihovoj žrtvi. Možemo biti ponosni na ovu svečanost i mjesto na kojemu se nalazimo te zahvaliti svima koji su nam to omogućili. Zahvaljujem i sudionicima oslobađanja koprivničke Vojarne prije 30 godina i svima koji su na bilo koji način dali doprinos tome te čestitam svim koprivničkim braniteljima njihov Dan“, istaknuo je župan Koren.

Čestitku braniteljima je uputio i izaslanik Predsjednika Vlade i saborski zastupnik Darko Sobota koji je prenio čestitke predsjednika Vlade Andreja Plenkovića: „Hvala svim braniteljima koji su dali doprinos stvaranju naše Hrvatske, a posebno onima koji su za domovinu položili svoje živote – njih 172 s područja Podravine i Prigorja. Čestitam i zahvaljujem svima koji su nesebično sudjelovali u pregovorima za preuzimanje vojarne prije 30 godina, a čija je mudrost i odlučnost bila presudna da Koprivnica ne doživi strahote kao drugi gradovi. Hvala vam na tome, a zahvaljujem i Gradu Koprivnici na organizaciji te Županiji na pomoći braniteljima i braniteljskim udrugama.“

Svečano obilježavanje 30. obljetnice preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja nastavljeno je uz molitvu i blagoslov policijskog kapelana velečasnog Ozrena Bizeka.

Spomenimo i kako se danas u Galeriji Mijo Kovačić održava prezentacija fotografija koprivničkih branitelja u Domovinskom ratu, a u 18 sati na rasporedu je predstavljanje knjige “Kulturni identitet Vukovara – Prilozi za istraživanje baštine i baštinika”, kao i koncert Najboljih hrvatskih tamburaša na Zrinskom trgu u 18,30. U izlozima koprivničke Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” do 6. je listopada otvorena izložba “Hrvatsko ratno znakovlje – izbor iz zbirke Zlatka Ivkovića”, dok će do 10. listopada na prostoru uz Spomenik Hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata bit izloženi plakati iz Domovinskog rata.

Služba ureda župana