Svečano obilježen Dan Županije

U srijedu, 13. travnja, u Domu kulture u Đurđevcu održana je svečana sjednica Županijske skupštine povodom Dana Županije. Među brojnim uzvanicima sjednici su prisustvovali potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić, saborski zastupnici Zvonimir Mršić i Stjepan Milinković, državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva Tihana Kraljić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Josip Kraljičković, te brojni župani, gradonačelnici i predstavnici drugih županija, gradova i općina.

Prisutne je na početku pozdravio predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, koji se osvrnuo na brojne projekte koji se u Županiji provode. Govoru župana Darka Korena prethodio je film o županijskim investicijama u proteklih godinu dana, u kojem su prikazane sve kapitalne investicije u školstvu i zdravstvu u koje se ulagalo. Župan Koren u svom se govoru osvrnuo i na projekte Županije na području gospodarstva, poljoprivrede, znanosti, socijalne skrbi, prometa, itd.

Ispred gradonačelnika i načelnika pozdravne riječi je uputio gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan, a u ime svih predstavnika županija župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Potpredsjednik vlade Pankretić kazao je kako se u ovoj Županiji na djelu prikazuje kako treba ravnomjerno razvijati sve krajeve. Josip Friščić je ispred Hrvatskog sabora istaknuo kako je vidljivo da je Županija na svoj 18. rođendan položila ispit zrelosti, što je vidljivo prema ostvarenom napretku. „Ovdje su stvoreni uvjeti za ravnomjeran razvoj radi čega se stvaraju uvjeti za kvalitetan život. Ovaj prostor treba čuvati zaštitom okoliša, ali koristiti i energetske potencijale koje imamo.“ – kazao je Friščić, ujedno i dobitnik ovogodišnje županijske nagrade za životno djelo.

Na svečanosti su osim za životno djelo dodijeljene i druge nagrade. Nagradu za doprinos ugledu i promociji dobili su Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica i Športsko ribolovni klub Koprivnica. Za iznimno postignuće u protekloj godini nagrađeni su Mješoviti pjevački zbor KUD-a Podravka i tvrtka Elektrotehnika iz Križevaca. Zahvalnice su dobili Mladen Levak iz Đelekovca, DVD Hlebine, županijska Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, KUD Rudar iz Glogovca te Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Križevci.