Svečana komemoracija i posljednji ispraćaj „Junaka iz doline“ Jože Friščića

Brojni prijatelji, suradnici, poznanici iz društvenog, gospodarskog i političkog života uputili su danas na groblju u Koprivničkom Ivancu svoje posljednje zbogom „Junaku iz doline“ Joži Friščiću koji je u subotu, 23. siječnja izgubio svoju posljednju i najtežu bitku.

Povodom smrti nekadašnjeg župana, a prije posljednjeg ispraćaja, Koprivničko – križevačka županija organizirala je svečanu komemoraciju u Gradskoj vijećnici u Koprivnici kojoj je nazočila obitelj i rodbina.

Duboko potresen posljednje riječi svom nekadašnjem šefu uputio je župan Darko Koren: „Joža je prije svega za mene bio dobar čovjek i prijatelj, doživljavao sam ga kao svog drugog oca. Svoj politički put gradio sam uz njega, cijelo vrijeme imao sam njegovu podršku i na tomu sam mu iznimno zahvalan“.

Župan Koren kazao je da je Joži uvijek Podravina, ali i Hrvatska bila u srcu i u njima je ostavio neizbrisiv trag u političkom, gospodarskom i društvenom životu. „Bio je istinski haesesovac starog kova, koji je znao da bez zadovoljnog seljaka nema ni uspješne države. Uvijek je imao vremena za ljude i njihove probleme“ rekao je župan. Istaknuo je da je napravio mnogo toga dobroga za našu Koprivničku-križevačku županiju te ostavio trag u brojnim projektima.

„Kroz izuzetan profesionalni odnos, izgradili smo i svoj osobni, prijateljski put. Bio je mentor otvorenog srca koji je u svoje učenike duboko utkao svoje vizije i ideale. U politički život unio je novi duh, duh bliskosti sa suradnicima. Bio je veliki političar, čovjek koji je uvijek imao vremena za ljude i njihove probleme. Bio je skroman, a opet uspješan“ – rekao je župan o svom mentoru Joži.

Župan Darko Koren oprostio se riječima: „Neka se svatko od nas sjeti trenutka kada je njegova zvijezda najjače zasjala u našem životu“.

U ime svih članova Hrvatske seljačke stranke u kojoj je Josip Friščić započeo svoju političku karijeru 1992. godine, te obnašao dužnost predsjednika stranke u dva mandata oprostio se Krunoslav Belaj prisjetivši se njegovih riječi: „Moraš biti s ljudima! Dečki, glave skupa! Nas zanima mali čovjek!“ To su životne istine koje si govorio, živio i vjerovao. Pošten prije svega, hrabar i dosljedan. Takav je bio naš Joža – kazao je Belaj.

Jožin dugogodišnji prijatelj i tehnički direktor Slavena Belupa Robert Kerovec, prisjetio se kako se upravo prije 30 godina upoznao s Jožom, „a gdje drugdje, nego na nogometu, koji je bio njegova velika ljubav“ rekao je Kerovec.

Nakon komemoracije, brojni prijatelji iz Koprivničko – križevačke županije i iz cijele Hrvatske nakon riječi oproštaja koje su ostavili u Knjizi sjećanja, uputili su se na Ivanečko groblje. Josip Friščić bio je dragovoljac Domovinskog rata i nositelj Spomenice Domovinskog rata te je pokopan uz visoke vojne počasti, a posljednji ispraćaj na ivanečkom groblju vodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, dekan Koprivničkog dekanata Leonard Markač i ivanečki župnik Nikola Bukovčan.

Sprovodu su nazočili župani i zamjenici iz nekoliko hrvatskih županija, saborski zastupnici, gradonačelnici i zamjenici, načelnici, gospodarstvenici, čelnici i prijatelji iz svijeta sporta, stranački kolege, djelatnici Županijske uprave, mještani općine Koprivnički Ivanec, vatrogasci, članovi lokalnih udruga, folkloraši u ivanečkim nošnjama, sportaši…

Prigodnim riječima na groblju oprostili su se Mario Švegović, predsjednik Općinskog vijeća Koprivnički Ivanec, te zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Ivan Vuk.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.