Stručni skup iz građanskog odgoja i obrazovanja

U Gimnaziji «Fran Galović» u četvrtak 3. ožujka 2011. održano je Županijsko stručno vijeće iz građanskog odgoja i obrazovanja na temu Osnove demokracije. Predavačica je bila gđa Marilyn Cover, predstavnica Centra za građanski odgoj pri Ministarstvu SAD-a i direktorica Classroom Law Project iz Portlanda u Oregonu, koja je u Koprivnicu došla sa svojim dvjema suradnicama Pat Quann i Susie Marcus i s Nevenkom Lončarić-Jelačić, višom savjetnicom za nacionalne programe iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Okupilo se četrdesetak odgajatelja, učitelja, nastavnika, profesora i stručnih suradnika iz cijele naše županije. Tom je prilikom predstavljen novi udžbenik koji se može primijeniti za sve učeničke dobne skupine, a bavi se temama kao što su koga i kako birati na položaj vlasti, koje odluke donositi kao građanin, što je odgovornost i mnoge druge koje su itekako važne kako bi učenici postali odgovorni i aktivni građani.

Ranije tog dana goste je primio dogradonačelnik Dražen Pros i vijećnica Helena Hećimović. Nakon toga u Gimnaziji je održan sastanak s pedesetak učenika s kojima se razgovaralo o različitim temama od trenutnog stanja u svijetu, Obame, smrtne kazne, ekologiji, životu mladih u SAD-u do toga kako najbolje predstaviti Hrvatsku. Kako je gđa Cover zadužena za provođenje Projekta Zakon u razredu i Projekta Građanin, u Gimnaziji se susrela i s grupom od 10 učenika koja se pripremala za predstojeću Državnu smotru simuliranih suđenja u Zagrebu i s višom sudskom savjetnicom Vesnom Tkalčec, predstavnicom Županijskog suda s kojim surađujemo u ovom projektu. Kako je OŠ «Đuro Ester» vrlo aktivna u provođenju Projekta Građanin, gošće su posjetile Školu i razgovarale s učenicima i nastavnicima.

Gđa Cover poslala nam je osvrt na svoj posjet Koprivnici u kojem govori kako je oduševljena  razinom znanja engleskog jezika kod učenika i u osnovnoj školi i u gimnaziji, kako učenici imaju vrlo izgrađene stavove o složenim svjetskim problemima pa su u pravom smislu građani svijeta. Posjet dogradonačelniku posebno ju je oduševio zbog njegove energije i naprednih planova vezanih za budućnost obrazovanja i gospodarskog razvoja. S obzirom da je u Portlandu sjedište Nikea, kaže da su osjetili pozitivnu «Just Do It» atmosferu u gradu. Obećala je da će u svibnju u Koprivnicu dovesti političare iz Portlanda. Posjet OŠ «Đuro Ester» ostao je upečatljiv zbog mnogobrojnih učeničkih projekata, a naročito je se dojmilo iskreno suosjećanje s djecom Afrike i angažman u lokalnoj zajednici.

Što se tiče samog stručnog skupa, gđu Cover oduševilo je to kako su nastavnici nakon svog radnog dana postali vrlo aktivni učenici, a angažiranje učenika u aktivno učenje važan je temelj u stvaranju aktivnih građana.

Na kraju je rekla kako su ona i njezine kolegice zadivljene različitim aktivnostima tijekom osmosatnog posjeta Koprivnici, zahvalila se svima na gostoprimstvu i obećala da će se ponovno vratiti, a kako je već nekoliko puta bila u Koprivnici, obećanje će sigurno i održati.

 Jasna Kraljić-Cmrk, županijska voditeljica za građanski odgoj za srednje škole