Stručni izlet u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu

Povodom Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice 22. veljače, Knjižnica je 23. i 24. veljače organizirala

Dane otvorenih vrata

što je bila prigoda da zainteresirani posjetitelji zavire u hram hrvatske kulture i pismenosti. Među zainteresiranima u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici 23. veljače bila je i skupina naših gimnazijalaca, a posjet je organizirala profesorica Anka Simović.

 

Gimnazijalci su bili iz različitih skupina slobodnih aktivnosti: knjižničarske, likovne i novinarske.

Program je obuvaćao Obilazak Knjižnice i radionicu Izrada nakita na temu glagoljice.

U prostoru Zbirke rukopisa i starih knjiga razgledali su izbor građe nastale u rasponu od IX. do XVIII. st. U Zbirci su pohranjeni latinični, glagoljični i ćirilični kodeksi te noviji rukopisi, kao i arhivska građa, a tiskana građa raspoređena je u deset skupina. Zasebnu skupinu čine prvotisci, tj. knjige tiskane do konca1500. godine.

Zanimljivo je bilo i u prostoru Zbirke muzikalija i audiomaterijala gdje su gimnazijalci mogli razgledati autografe hrvatskih skladatelja Blagoja Berse, Jakova Gotovca i Ivana Zajca, a mogli su i slušati glazbu iz fonda Zbirke u slušaonicama Zbirke muzikalija. Zbirka je nastala 1945. godine izdvajanjem notne građe od knjižnoga tekstualnog fonda Knjižnice. 

Nakon obilaska Knjižnice gimnazijalci su bili na radionici Izrada nakita na temu glagoljice i na kraju su se zadovoljni vratili u Koprivnicu.

 

Anka Simović, prof.