Spustom rijekom Dravom obilježen ulazak Hrvatske u Europsku uniju

„Važno je da nakon što uplovimo u europske vode ne izgubimo kormilara i da uvijek imamo svoj pravac koji moramo slijediti i čvrsto ga se držati, kako nas ne bi struja povukla u smjeru u kojem ne želimo ići.“

Velikim spustom rijekom Dravom u organizaciji Stožera zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije i Udruge zaštite, pomoći i spašavanja na vodama iz Ferdinandovca obilježen je ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Spust je krenuo od ušća Mure u Dravu kod Legrada a završio kod Ferdinandovca, uz pristajanje u Prekodravlju na području Općine Gola.

Mnogobrojni učesnici, među kojima i župan Darko Koren i njegovi suradnici, pripadnici žurnih službi iz Hrvatske i Mađarske, te članovi brojnih udruga s područja naše i susjednih županija okupili su se u subotu 29. lipnja na obali Drave u Legradu, odakle je spust krenuo.

Uoči polaska upriličena je vatrogasna vježba, nakon čega je župan Koren okupljenima prigodno poručio kako u spustu Dravom koji je slijedio postoji simbolika koja važi i za hrvatski put u EU. „Važno je da nakon što uplovimo u europske vode ne izgubimo kormilara i da uvijek imamo svoj pravac koji moramo slijediti i čvrsto ga se držati, kako nas ne bi struja povukla u smjeru u kojem ne želimo ići.“ poručio je župan, nakon čega je spust Dravom mogao krenuti.

U tridesetak čamaca na putovanje Dravom krenulo je oko 150 ljudi, koji su imali priliku uživati u ljepotama rijeke i njenog okoliša. Tijekom pristajanja kod Gole okupljene je dočekao načelnik Općine Stjepan Milinković, a tu su se od spusta oprostili predstavnici rendžera iz mađarske Županije Somogy i mađarske granične policije.

Sudionici spusta su potom nastavili vožnju prema Ferdinandovcu gdje ih je dočekao načelnik Branko Kolar u društvu članova udruge s područja đurđevačke Podravine. Bila je to posljednja stanica putovanja Dravom, rijekom koja spaja, koje je na simboličan način označilo ulazak Hrvatske i naše Županije 1. srpnja u Europsku uniju.