Spektakularni 2.izbor najuzornije seoske žene

U Virju je održan 2. izbor najuzornije seoske žene Koprivničko-križevačke županije u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova.

Bila je to spektakularna priredba na kojoj su žene koje žive i rade na selu pokazale svoju kreativnost i raskoš svega čime se bave u svakodnevnom životu. Svaka kandidatkinja se predstavila na štandu s hranom, kolačima, zimnicom i napitcima pripremljenim po tradicionalnim receptima, najrazličitijim ručnim radovima, etno-predmetima s pregršt pratećih detalja i elemenata. Veliki broj posjetitelja je imao priliku uživati u bogatstvu i raznolikosti, ali i kušati sve što je bilo pripremljeno nakon što je žiri ocijenio svaki štand.

Na priredbi je načelnik Virja Mirko Perok izrazio zadovoljstvo što im je pripala čast da se ova lijepa priredba održi upravo u Virju te je zahvalio svim sudionicima. Predsjednica PZRS Verica Rupčić je zahvalila svima koji sudjeluju i koji su podržali ovaj vrijedni i značajni projekt, posebice kandidatkinjama, koje su uložile puno truda i predstavile se u najboljem svijetlu, a time i život naših lijepih sela. Izrazila je nadu da će upravo one prenositi ovu ideju i motivirati žene u svojim sredinama, kako bi se ova priredba nastavila slijedećih godina jer je to jedina prilika da naše vrijedne seoske žene pokažu sve što rade, kao i svoju kreativnost i svestranost. Župan Darko Koren izrazio zadovoljstvo cjelokupnim projektom te zahvalu organizatorima, a posebice svim natjecateljicama, koje su pokazale bogatstvo i ljepotu života na selu te izrazio želju da se ova priredba nastavi u kontinuitetu.

Svečani mimohod ulicama Virja svih kandidatkinja s pratiteljima iz Molvi, Sesveta, Kloštra, Peteranca i Đurđevca te predstavnicima kulturno-društvenog života i gostima, bio je uvod priredbi izbora, na kojoj su se pojedinačno predstavile sve kandidatkinje.

Žiri u sastavu: Damir Felak, predsjednik te Verica Rupčić, Željkica Golubić, Mirko Perok, Monika Kememnović, dr. Josip Petrovčić i Vesna Peršić Kovač, imao je težak posao, od 18 najboljih izabrati tri vodeće.

Za najuzorniju seosku ženu izabrana je Nada Sedmak iz Đurđevca. Prva pratilja je Brankica Međimorec iz Apatovca, prigradskog naselja Križevaca, dok je lenta druge pratilje pripala Brigiti Benjak iz Peteranca. Svim kandidatkinja su dodijeljena i prigodna priznanja za različite kategorije: Nevenki Balog iz  Herešina za očuvanje i primjenu starinskih recepata slastica, Mirici Petras iz Novigrada Podravskog za posebnosti u izradi ručnih radova te najoriginalnije ručne radove kandidatkinje, Slavici Gabaj iz Koprivničkih Bregi za dugogodišnje zalaganje za prava seoskih žena te za isticanje posebnosti svojega kraja, Brankici Foruglaš iz Ždale za njegovanje tradicijskih obiteljskih vrijednosti te za osobito zalaganje u radu udruga i drugih organizacija civilnog društva te humanitarnim aktivnostima, Nadi Špoljarić iz Čepelovca za očuvanje tradicije i baštine, Vesni Antolić iz Drnja za inovativnost u gospodarstvu te svestranost i raznolikost u gospodarstvu, Marini Balija Kunovca za očuvanje i primjenu starinskih recepata te najbolje uređen štand u tradicijskom ruhu, Nadi Sedmak iz Đurđevca za svestranost u radu i kreativnom izražavanju te najoriginalniji etno – predmet, Jeli Bregovec iz Podravskih Sesveta za proučavanje, sakupljanje i primjenu ljekovitog bilja te najbolje spravljena tradicijska jela, Dragici Brnica iz Ribnjaka za sadržajnost i zadovoljstvo životom na selu te najbolju rekonstrukciju nošnje kojoj je autorica kandidatkinja, Željki Čagran iz Virja za ravnopravno obavljanje poslova na OPG-u te najoriginalniju frizuru, Vesnici Jakupić iz Koprivničkog Ivanca za svestranost u radu te njegovanje tradicije i kulturne baštine, Andjeli Kranjec iz Kloštra Podravskog za kreativnost u izradi proizvoda od voća i povrća te izražen poduzetnički duh, Jasminki Miklić iz Kalinovca za najsimpatičniju kandidatkinju te posebnost u kreativnom izražavanju, Brankici Međimorec iz Apatovca za posebnost u radu i vještinama te raznolikost proizvoda, Brigiti Benjak iz Peteranca za osobito zalaganje i brigu o obitelji te najoriginalniji štand s osobnim elementima kandidatkinje, Nadici Štefoković iz Ferdinandovca za njegovanje i prezentaciju narodne nošnje te štand s najboljim umjetničkim radovima kandidatkinje i Marjani Vrlec iz Sigeca za očuvanje tradicije, duha i vrijednosti seoskog života te najbolje pripremljene originalne starinske slastice.

Predsjednica PZRS-a: Verica Rupčić