Radovi na županijskom Centru kompetentnosti u Strukovnoj školi Đurđevac napreduju planiranom dinamikom

Uz podizanje standarda u srednjoškolskom strukovnom obrazovanju, cilj nam je motivirati mlade za upis strukovnih zanimanja koja su trenutno najpotrebnija na tržištu rada te povezivanje obrazovanja s gospodarstvom - istaknuo je župan prilikom obilaska

Župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnici Ana Mušlek i Darko Masnec danas su obišli radove na izgradnji županijskog Centra kompetentnosti u Strukovnoj školi Đurđevac koji su u punom jeku. Županu i suradnicima u obilasku su se pridružili ravnatelj đurđevačke Strukovne škole Darko Špoljar, ravnatelj đurđevačke Gimnazije Tomislav Ostojić te predstavnici izvođača radova – direktor tvrtke Bistra d.o.o. Đurđevac Krešimir Habijanec i glavni inženjer tvrtke Robert Rogoz.

Župan Koren izrazio je zadovoljstvo što radovi na ovom važnom projektu napreduju planiranom dinamikom te je zahvalio svima uključenima na doprinosu, a posebno ravnatelju Špoljaru na angažmanu i organizaciji nastave u uvjetima gradnje.

Nedavno smo bili na samom početku ove investicije te me veseli što je vidljiv napredak u realizaciji, odnosno pri završetku je konstrukcija objekta. Radovi su vrijedni 8,6 milijuna kuna, a cijeli projekt županijskog Centra kompetentnosti, koji obuhvaća Strukovnu školu u Đurđevcu i Obrtničku školu u Koprivnici, ima dvije faze i ukupno je vrijedan 70 milijuna kuna. Od toga je 60 milijuna bespovratnih sredstava europskih fondova, a s 10 milijuna sudjeluje sama Županija. Uz podizanje standarda u srednjoškolskom strukovnom obrazovanju, cilj nam je motivirati mlade za upis strukovnih zanimanja koja su trenutno najpotrebnija na tržištu rada te povezivanje obrazovanja s gospodarstvom,“ istaknuo je župan Koren.

Ravnatelj Darko Špoljar je izrazio zadovoljstvo što radovi odlično napreduju te zahvalio Županiji što brine o razvoju strukovnih zanimanja. „Strukovna škola Đurđevac ima veliku podršku svojeg osnivača Županije i na tome zahvaljujem jer bez te pomoći ne bi smo mogli stvoriti modernu školu kojoj težimo. Hvala i ravnatelju đurđevačke gimnazije Tomislavu Ostojiću na suradnji i pomoći u organizaciji prostora kako bi mogli izvoditi nastavu. Hvala i izvođačima koji rade odličan posao, vjerujem kako će sve biti završeno prema planu na zadovoljstvo svih uključenih u ovaj važan projekt“, naglasio je Špoljar.

Voditelj projekta i pročelnik županijskog UO za financije, proračun i javnu nabavu Darko Masnec kazao je kako radovi napreduju predviđenim tempom i dinamikom. „Kroz projekt ćemo i opremiti školu, završili smo natječajnu dokumentaciju koja je na ocjeni kod agencije za kontrolu projekta. Kad dobijemo suglasnost raspisat će se natječaj i nabaviti najmodernija oprema za učionice i laboratorije i koja je primjerena ovakvom novom pristupu u obrazovanju, odnosno koja se odnosi na proizvodna zanimanja vezana za elektrotehniku i strojarstvo. U drugom dijelu projekta će ići edukacija nastavnika za nove kurikulume jer škola nisu samo zidovi, već je važno imati adekvatne školske programe koje zahtijeva današnje tržište rada“, zaključio je Masnec.

Direktor Habijanec detaljno je pojasnio trenutne radne procese i planove: „S tehničke strane mogu potvrditi da je konstrukcija pri samom kraju, početkom idućeg tjedna dolaze čelični nosači zajedno sa pokrovom tako da ćemo za dva do tri tjedna cijeli objekat imati pod krovom. Uskoro počinju i radovi na uređenju okoliša, a nakon skidanja unutarnje stropne oplate otvara se prostor za žbukanja, instalacije i strojare. Dobro nam služi lijepo vrijeme, radovi odlično napreduju, a svaki dan je na gradilištu oko 20-tak radnika. U narednom razdoblju očekujemo da ćemo vidjeti završne konture objekta, a Strukovna će škola dobiti ukupno 800 kvadrata novog prostora u koji će nagodinu krenuti učenici.

Obzirom da je započela školska godina, direktor Habijanec je zahvalio ravnatelju Špoljaru na strpljenju i informiranju učenika glede opasnosti približavanju gradilištu.

Projektom Centra kompetentnosti Koprivnica i Đurđevac dobit će mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, a cilj je modernizirati srednje strukovno obrazovanje i uskladiti ga s potrebama tržišta rada te povećati zapošljivost učenika. U Centru će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja te drugi oblici formalnog i neformalnog obrazovanja, a stručnu podršku u provedbi ovog projekta pruža PORA Regionalna razvojna agencija KKŽ.

Služba ureda župana

„Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj“

„Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Koprivničko-križevačke županije“