Proslavljen Dan križevačkih branitelja i 25. obljetnica oslobođenja vojarne u Križevcima

Dan branitelja grada Križevaca i 25. obljetnica oslobođenja vojarne u Križevcima obilježeno je bogatim dvodnevnim programom kojem je pored brojnih gostiju i uzvanika prisustvovao i župan Darko Koren.

U sklopu obilježavanja, danas je potpisana Povelja o prijateljstvu između gradova Novske i Križevaca te je otvorena Spomen soba Domovinskog rata u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“ Križevci.

Na spomen obilježju „Perivoj ratnika“ položeni su vijenci i zapaljene svijeće nakon čega se kolona s postrojem ratnih zastava Hrvatske vojske, Križevačkom djevojačkom stražom, puhačkim orkestrom i braniteljima uputila na Strossmayerov trg gdje je održana sveta misa zahvalnica za poginule branitelje u Domovinskom ratu koju je vodio velečasni Stjepan Soviček.

Nakon svete mise održana je središnja proslava u sklopu koje su se svi okupljeni prisjetili događanja prije 25 godina.

web_img_5332U ime hrvatskih branitelja obratio se pukovnik Zvonko Beljo koji je naglasio kako su u ratno vrijeme grad Križevci i općine stajali iza svojih vojnika, a dodao je i kako su tri križevačke ratne postrojbe odlikovane Redom Nikole Šubića Zrinskog.

U ime Kriznog stožera tadašnje Općine Križevci obratili su se Ivanka Sušec Trakoštanec i Stjepan Palijan koji su zahvalili svima na tadašnjoj pomoći i čestitali Dan križevačkih branitelja.

Čestitkama se pridružio i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg istaknuvši kako vjeruje da građani grada Križevaca i okolnih općina nisu „razočarani s onime što smo uspjeli napraviti na onom mjestu gdje je nekad bila vojarna.“

Sve okupljene goste i uzvanike pozdravio je i župan koji je istaknuo zadovoljstvo što se svake godine odvija ova proslava te dodao:  „Svatko od nas se mora sjetiti da mnogih naših bitaka danas nikada ne bi bilo da nije bilo najveće bitke, Domovinskog rata i da nije bilo onih koji su u toj bitci dali ono najvrednije, svoj život.“

Čestitke povodom Dan križevačkih branitelja uputili su i ministar branitelja Tomo Medved koji je zahvalio svim braniteljima na svemu što su dali za Republiku Hrvatsku te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general Mladen Markač koji se ujedno prisjetio samog početka rata.

Središnjoj proslavi prisustvovali su i izaslanik ministra obrane Zoran Piličić, zamjenici gradonačelnika Grada Križevaca Tomislav Katanović i Ivan Vuk, predsjednik Gradskog vijeća Grada Križevaca Dragutin Guzalić, načelnici Općina Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno, ratni zapovjednici križevačkih postrojbi, predstavnici policije te brojni branitelji i građani.

Služba ureda župana