Proslavljen blagdan sv. Marka Križevčanina

Blagdan svetog Marka Križevčanina, zaštitnika Koprivničko-križevačke županije i Varaždinske biskupije, danas je svečano proslavljen u Križevcima. Na svečanoj svetoj misi prisustvovali su i koprivničko-križevački župan Darko Koren, zamjenici župana Ivan Pal i Darko Sobota, te predsjednik Županijske skupštine Damir Felak.  

Kod kapele svetog Marka na Gornjem gradu, pred oko četiri tisuće okupljenih vjernika, misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. On je u propovjedi istaknuo kako Sveti Marko ne samo da svijetli, nego je uzor, ovdje i sada sa svojim hrvatskim narodom čijom se pripadnošću toliko dičio. Izgubivši svjetovni, ovozemaljski život, rekao je Bozanić, Sveti Marko dobio je nešto više, vjernost Bogu, jaču od života. Stoga i danas trebamo njegov zagovor kako bismo živjeli prema Božjim zakonima. Kardinal Bozanić u Križevcima je brojnim vjernicima poručio da je naša vjera u Boga ponovno na ispitu, poglavito u tome živimo li samo za sebe ili se dajemo i drugima.

U povodu godine svećenika, koju je proglasio Papa Benedikt 16, dobar dio propovijedi Bozanić je posvetio ulozi svećenika koji, rekao je, s božjim narodom žive od rođenja do smrti. Misna slavlja te drugi vjerski, kulturni i sportski programi, koji se ovih dana odvijaju u sklopu Dana svetog Marka u Križevcima, ujedno označavaju početak Godine sv. Marka Križevčanina, u povodu 420. obljetnice rođenja i 390. godišnjice smrti trećeg hrvatskog sveca.

Izvor: RKC