Proslava krsne slave županijskog Vijeća Srpske nacionalne manjine

U Velikom Pogancu je u utorak 8. studenog održana proslava krsne slave zaštitnika Vijeća Srpske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije Sv. Dimitrija – Mitrovdan. Velikom broju okupljenih u dvorani Društvenog doma pridružili su se saborski zastupnik Milorad Pupovac, načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman i predstavnici susjednih općina, a Koprivničko-križevačku županiju su predstavljali zamjenik župana Darko Sobota i pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek.

Prisutni su bili predstavnici Vijeća SNM s područja općina Rasinja, Sokolovac i Novigrad Podravski, te Grada Koprivnice i susjedne Varaždinske županije. Odazvali su se također i predstavnici albanske i mađarske nacionalne manjine u Koprivničko-križevačkoj županiji, te udruga antifašista iz Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije.

Predsjednik Vijeća SNM Branko Dulikravić uvodno se osvrnuo na aktivnosti Vijeća, te posebno pohvalio suradnju s Županijom i naglasio visoku kvalitetu suživota na prostoru Podravine i Prigorja. Zamjenik župana Sobota se osvrnuo na županijske investicije na području općina Rasinja i Sokolovac, posebno na ulaganja u cestovnu infrastrukturu, te naglasio da se godišnje ra rad Vijeća SNM iz županijskog proračuna izdvaja 180 tisuća kuna godišnje. Saborski zastupnik Pupovac je govorio o vrijednostima antifašizma i važnosti koje u tome potkalnički kraj ima.

Obred osveštanja i sječenja slavskog kolača vodio je paroh iz Velikog Poganca protajerej Ilija Karajović.