Promovirana knjiga „Ustaše i Janka-puszta“

Promocija treće knjige povjesničara i politologa Vladimira Šadeka, ujedno i zaposlenika Koprivničko-križevačke županije, pod nazivom „Ustaše i Janka-puszta“ održana je u petak 11. svibnja u gradskoj vijećnici u Koprivnici.

Pred stotinjak okupljenih uvodno su se ispred organizatora obratili ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar i predsjednica Povijesnog društva Koprivnica Ružica Špoljar, dok je u ime nakladnika knjige riječ uzeo predsjednik Društva za povjesnicu i starine Molve Mario Kolar. Nazočnima se obratio i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, a promociji je također prisustvovao i zamjenik župana Ivan Pal.

Knjigu su promovirali recenzenti prof. dr. sc. Mira Kolar Dimitrijević i član suradnik HAZU prof. dr. sc. Dragutin Feletar, te pisac predgovora Željko Krušelj i urednik doc. dr. sc. Hrvoje Petrić. Na kraju se nazočnima obratio i sam autor.

Knjiga „Ustaše i Janka-puszta“ govori o razvoju ustaško-domobranskog pokreta u Podravini u vrijeme diktature kralja Aleksandra od 1929. do 1934. Opisuje nastanak i rad logora Janka-puszta iz kojeg su pripadnici ustaške organizacije provodili terorističke akcije prema Kraljevini Jugoslaviji.