Promovirana knjiga – MOLVARSKA PODRAVINA I DRUGE TEME

«Molvarska Podravina i druge teme» naziv je prve knjige Vladimira Šadeka, zamjenika župana Koprivničko-križevačke županije javnosti predstavljene u subotu, 13. rujna 2008. godine, u novom Društvenom domu u Molvama. Na gotovo 300-ak stranica autor je obradio sedam tematskih cijelina nazvanih: « Politička situacija i izbori u općini Molve do 1. svjetskoga rata», «Crtice iz svakodnevnoga života u Molvama od 1895. do 1910.», «Okvir političkog života središnje Podravine do 1918.», «Iz političke povijesti molvarske Podravine u međuratnom razdoblju», «Prilozi za povijest Kotara Đurđevac od 1929. do 1934.», «Događanja u HSS-u prilikom unutarstranačkih izbora 2005.» te «Bibliobusna služba Koprivničko – križevačke županije». Sadržaj knjige u najvećoj je mjeri vezan uz općinu Molve, u kojoj je Vladimir Šadek i proveo najveći dio života.

– S ponosom i zadovoljstvom predajem vam u ruke izbor radova koje sam pisao tijekom svojeg višegodišnjeg obrazovanja. Svaka od studija u ovoj knjizi pisana je kao samostalan rad i u tom se kontekstu treba čitati, a svim radovima zajednička je jedino činjenica da su napisani do moje navršene 30-te godine života – kazao je pred više od stotinjak okupljenih, Vladimir Šadek. Urednik knjige Mario Kolar napomenuo je da nije lako pisati o povijesti svog rodnog kraja, jer je potrebno puno vještine da autor izbjegne subjektivnost.

 – Jedan od razloga može biti i da vi sami ne želite pisati o vlastitom zavičaju, jer vas je sram vaših korijena, prošlosti vašeg kraja ili jednostavno patite od, kod nas Podravaca toliko čestog, osjećaja manje vrijednosti. Jer nerijetko mislimo da se prave stvari događaju negdje drugdje – dodao je Kolar. Recezent knjige mr. Hrvoje Petrić nije krio zadovoljstvo što je svjetlo dana ugledala još jedna knjiga koja govori o događajima u daljnjoj i bližoj prošlosti jednog podravskog mjesta, u ovom slučaju Molvi, te istaknuo kako Hrvatska u pisanju knjiga takve tematike desetljećima kasni za, primjerice Francuskom, u kojoj gotovo da više i nema mjesta bez knjige koja opisuje njegovu prošlost.

– Čvrsto sam uvjeren kako će knjiga Vladimira Šadeka «Molvarska Podravina i druge teme» biti zanimljiva, ne samo Molvarcima i povjesničarima «od zanata», nego i svima koje zanima problematika modernog hrvatskog sela i ruralnog razvoja. Mogla bi biti korisna i onima koji planiraju budućnost, jer se u njoj uspješno prepliću prošlost, budućnost i sadašnjost – zaključio je mr. Petrić.

Na promociji su, između ostalih bili, župan Darko Koren, zamjenik župana Vjekoslav Flamaceta, te Ivan Kolar, načelnik općine Molve, koja je i nakladnik knjige. Program je svojim nastupom upotpunio Ženski pjevački zbor KUD-a «Molve».