Priprema se projekt otvaranja novih graničnih prijelaza između Mađarske i Hrvatske

Koordinacijski centar za prometni razvoj Republike Mađarske je, uz podršku Ureda mađarskog premijera i Ministarstva nacionalnog razvitka, tvrtki Trenecon cowi povjerio posao procjene mogućnosti otvaranja novih graničnih prijelaza na mađarsko-hrvatskoj granici. Zato su predstavnici Trenecona cowi i konzultantske tvrtke Agenda consulting u četvrtak 20. veljače održali sastanak u Međimurskoj, Virovitičko-podravskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Na sastanku u Koprivničko-križevačkoj županiji primio ih je zamjenik župana Darko Sobota zajedno s predstavnicima Zavoda za prostorno uređenje, PORA Razvojne agencije, ŽUC-a i drugim suradnicima.

Gosti iz Mađarske predstavili su projekt određivanja lokacije mogućih graničnih prijelaza između Mađarske i Hrvatske. Uz postojećih sedam graničnih prijelaza između dvije zemlje, detektirano je novih 37 mogućih. Na području Koprivničko-križevačke županije se uz postojeći granični prijelaz Gola – Berzence, kao mogući navode i: Brodić – Bolho, Ferdinandovac – Vizvar, Ždala – Somogyudvarhely, Gotalovo – Gyekenyes, Golalovo – Zakany i Legrad – Ortilos.

Projekt predviđa razvoj postojećih graničnih prijelaza i otvaranje novih, zatim obnovu mostova, te gradnju skela i luka na Dravi. U prvoj fazi predviđena je izrada obuhvatne studije izvođenja, koja bi uključivala snimanje stanja, računalno modeliranje prometa i analize mogućnosti razvoja. Nakon toga radile bi se parcijalne studije izvodljivosti, te pripremala potrebna dokumentacija za apliciranje na EU fondove. Plan je da se projekti pripreme do 2020. godine.

Koprivničko-križevačka županija spremna je dati svu moguću pomoć u provedbi projekta, a radi detalja oko prostornog planiranja u narednom razdoblju će poveznica prema mađarskim izvođačima biti županijski Zavod za prostorno uređenje.

 Odsjek za međunarodnu suradnju i EU fondove