Priopćenje ŽUC-a

Sa današnjim danom,  24.01.2014. , nastupili su stvarni zimski uvjeti na cesti, odnosno kolnici su u većini bili prekriveni snijegom . Županijska uprava za ceste Koprivničko-križevačke županije je za nastupajuće meteorološke uvjete, zajedno sa svojim ugovornim izvoditeljima pripremljena, kao i svih dosadašnjih godina.
Čišćenje prometnica se odvija po propisanim prioritetima i propisanim brojem mehanizacije i opreme za što je donesen  Operativni program zimske službe. Pošto je nemoguće istovremeno čišćenje snijega na svim prometnim pravcima, molimo građane za strpljenje jer će sigurno i njihova cesta biti prohodna kada dođe na red po prioritetu.
Cilj je prohodnost cesta što istovremeno ne znači tzv. crnu cestu nego je u velikom dijelu cesta dozvoljen i ugaženi snijeg. Skrećemo pozornost na obaveznu uporabu zimske opreme na vozilima za što će strogu kontrolu provoditi djelatnici policije. Istovremeno molimo građane da ne rade bezrazložne pritiske na policiju,  ŽUC i naše ugovorne izvoditelje,  PZC Cestogradnju i Ceste Bjelovar. Upućivanjem poziva da se baš dionica ceste gdje žive očisti prije drugih ili paušalne ocjene da se ne čisti ništa, stvara se nervoza kod svih, a do zastoja na cesti uglavnom dolazi zbog neodgovornih vozača bez zimske opreme koji misle da će još ovaj put uspjeti proći sa ljetnim gumama. Podsjećam,  naš ŽUC upravlja sa  872 km javnih cesta. Na području naše županije zimsku službu provode još , osim nas, Hrvatske ceste za državne ceste,  Koprivničke ceste d.o.o., komunalne i druge tvrtke  koje su ugovorene od strane općina,  dakle još dvadesetak izvoditelja na nerazvrstanim cestama.

Čuvajmo živote  i  imovinu, uštedimo u ovim teškim vremenima za stvarno povećanje standarda cesta asfaltiranjem novih cesta ljeti , a ne bacanjem ogromnih količina soli u prirodu zimi .
Prilagodimo se zimskim uvjetima vožnje i života te uzmimo ponekad lopatu za snijeg u ruke, a ne telefon, prije i jednostavnije ćemo riješiti problem.

 Vaša Županijska uprava za ceste Koprivničko-križevačke županije.