Predstavnici Županije vratili se iz Fiera – Župan Koren: „Želimo da Podravka zauzme veći utjecaj na albanskom tržištu“

Manja delegacija Koprivničko-križevačke županije predvođena županom Darkom Korenom od 6. do 8. lipnja boravila je u regiji Fier u Albaniji. Posjet regiji Fier plod je dobre suradnje Koprivničko-križevačke županije s županijskim Vijećem albanske nacionalne manjine, čiji su predstavnici također bili članovi delegacije. Na njihovu je inicijativu u ožujku 2010. Koprivnicu posjetio veleposlanik Albanije u Hrvatskoj Pellumb Qazimi, a tad je dogovoreno da Koprivničko-križevačka županija uspostavi kontakt s jednom albanskom regijom. Nakon daljnjih pregovora dogovoreno je da se suradnja uspostavi s regijom Fier, koja broji 500 tisuća stanovnika i koja je jedna od najrazvijenijih u toj zemlji. Regija Fier ima sličnosti s Podravinom i Prigorjem radi svoje orijentacije na prehrambeno-prerađivačku industriju i energetiku.

Prilikom susreta u prostorijama prefekture Fier hrvatsku stranu su, uz predstavnike Županije i Vijeća albanske nacionalne manjine, predstavljali hrvatski veleposlanik u Albaniji Darko Javorski i direktor predstavništva Podravke u Prištini Ilir Kosova. Goste je dočekao prefekt Luan Mucaj sa suradnicima, koji je prilikom obraćanja ukratko predstavio regiju Fier. Kazao je da regija Fier svoj gospodarski razvoj najviše temelji na poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, što potvrđuje činjenica da se tu proizvodi 70% hrane u Albaniji. Kazao je da su u sektoru poljoprivrede njihove jake proizvodne glede maslinarstvo i vinogradarstvo, te da velike nade polažu u razvoju turizma.

Župan Darko Koren je govorio o suradnji između dviju regija, a glede gospodarskog povezivanja izrazio je ambiciju da Podravka, kao najveća tvrtka u Županiji, zauzme veći utjecaj na albanskom tržištu. Kazao je i da se Koprivničko-križevačka županija povezuje s regijama diljem Europe, te da na taj način u drugom koraku otvara vrata povezivanju gospodarstvenika i razmjeni dobara. Veleposlanik Darko Javorski govorio je o dobroj suradnji između Hrvatske i Albanije, te izrazio zadovoljstvo zbog trenda povezivanja regija, jer prijateljske regije također su Zagrebačka županija i regija Tirana.    

U daljnjem dijelu protokola domaćini su goste upoznali s razvojnom strategijom regije Fier, a pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo Marijan Štimac prezentirao je gospodarstvo Koprivničko-križevačke županije. Nakon toga delegacija je posjetila uprave gradova Fiera i Ballshija, tvornicu brašna u Fieru i tvornicu za preradu mesa u Patosu. Predstavnici Županije u Fieru su se susreli i s predstavnicima tvrtke Crosco, koji na tom području vrše radove bušenja za proizvodnju nafte. Voditelj predstavništva navedene tvrtke u Fieru je Božidar Benko iz Koprivnice. U sklopu protokola delegacija je posjetila hrvatske radnike na mjestu bušenja.

Na kraju susreta dogovoreno je da predstavnici regije Fier u jesen 2010. uzvratno dođu u posjet Koprivničko-križevačkoj županiji, te da se tom prilikom sklopi ugovor o prijateljstvu i suradnji između dvije regije.