Predstavnici regije Qarkut Fier posjetili gimnaziju i bolnicu u Koprivnici

Visoko izaslanstvo regije Quarkut Fier iz Albanije predvođeno prefektom Luanom Mucajem od 4. do 5. listopada bilo je u službenom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji. Nakon potpisivanja sporazuma o suradnji i posjeta velikim tvrtkama i kulturnim znamenitostima Županije u prvom danu posjete, drugi dan posjete bio je predviđen da se gostima prezentiraju društvene djelatnosti i poljoprivreda podravsko-prigorskog kraja.

Prije nego se krenulo u obilazak lokacija na terenu delegacija iz Fiera održala je sastanak s predstavnicima županijskog Vijeća albanske nacionalne manjine. U uvodnom dijelu sastanka prisutne je pozdravio župan Darko Koren, koji je pohvalio aktivnosti albanske nacionalne manjine i njihovo zalaganje za povezivanjem dviju regija.

U nastavku posjeta gosti su posjetili Gimnaziju „Fran Galović“ u Koprivnici, gdje su imali prilike doznati mnoge pojedinosti o školskom sustavu u Hrvatskoj i funkcioniranju školstva na području Županije. Imali su prilike vidjeti multimedijalnu učionicu, knjižnicu, učionice za nastavu stranog jezika, a posebno ih je interesiralo profesionalno usavršavanje učitelja te metode rada. Kako je u samom izaslanstvu bilo i nekoliko profesora izražena je inicijativa da se gimnazija iz Koprivnice poveže s nekom od gimnazija u Albaniji. Župan Koren upoznao je goste s modelom izgradnje gimnazije, te spomenuo kako Županija godišnje za otplatu najma za koprivničku gimnaziju izdvaja oko milijun eura.

Nakon Gimnazije izaslanstvo se sastalo s članicama RK Podravka Vegeta te se upoznalo s radom i uspjesima ovog svjetski poznatog sportskog kolektiva.

Obilazak je nastavljen razgledavanjem Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica, a posebno novoizgrađenih dijelova interne. Ravnateljica bolnice dr. Gordana Slavetić i predsjednica Upravnog vijeća dr. Karmen Antolić gostima su prezentirale investicije u zdravstvu s naglaskom na ulaganja u novu zgradu Zavoda za javno zdravstvo, certificiranje laboratorija te informatizaciju cijelog sustava. Župan Koren kazao je gostima kako je u županijsko zdravstvo prethodnih godina uloženo skoro 30 milijuna eura.

Obzirom da je regija Fier okrenuta poljoprivrednoj proizvodnji, uzgoju maslina i preradi mlijeka, gosti su posjetili i prvu lauf staju na području Županije. Radi se o  OPG-u Zlatka Panića u Koprivnici.