Predstavljen projekt prirodne baštine „Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka“

U prostoru Interpretacijskog centra u utvrdi Stari grad Đurđevac održana je prezentacija projekta prirodne baštine „Održivo upravljanje i povećanje atraktivnosti Đurđevačkih pijesaka“ kojemu je prisustvovala predstavnica partnera – ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Županije Željka Kolar te predstavnici nositelja projekta – Grada Đurđevca na čelu s gradonačelnikom Hrvojem Jančijem.

Za projekt su osigurana sredstava od strane Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, a ukupna vrijednost projekta iznosi 17,3 milijuna kuna. Sufinanciranje je osigurano u visini od 16,2 milijuna kuna čime udio Grada u financiranju iznosi oko 1,1 milijuna kuna.

Prvo koraci u projektu su kompletna obnova, uređenje i opremanje stare zgrade Prekršajnog suda u cilju stvaranja glavne turističke info točke ovog dijela Podravine s budućim uredima Turističke zajednice, ugostiteljskim sadržajima te modernom, interaktivnom prezentacijom prirodne baštine – Đurđevačkih pijesaka, od njihovog nastanka do prikaza bogatstva flore i faune. Cilj je da posjetitelj, nakon što dobije sve informacije, poželi otići na samu lokaciju Đurđevačkih pijesaka.

Voditelj projekta Martin Mahović kazao je kako će cijela zgrada biti prilagođena osobama s invaliditetom, posjetitelji će moći iznajmiti i bicikle, a predviđa se da bi radovi mogli biti gotovi do kraja iduće godine.

Aktivnostima projekta unaprjeđuju se i stvaraju potrebni sadržaji i infrastruktura za razvoj različitih vrsta i specifičnih oblika turizma –obiteljskog, biciklističkog, školskog, izletničkog, ruralnog, kulturnog, manifestacijskog, zdravstvenog i slično, ali na održiv način, te se doprinosi održivom društveno-gospodarskom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini. Drugi segment projekta odnosi se na izgradnju hostela na početku Park šume Borik, a riječ je o obnovi postojeće zgrade koja se nalazi u šumi Borik i koja će se pretvoriti u hostel sa smještajnim kapacitetima. Plan je pokrenuti i školu u prirodi gdje će učenici iz cijele Hrvatske imati priliku iz prve ruke upoznati posebnosti života na Peskima.

Ravnateljica Kolar je pojasnila: „ Aktivnosti koje će se odvijati u samom rezervatu Đurđevački pijesci odnose se na proširivanje poučnih staza, postavljanje dodatnih interpretativnih sadržaja i klupa za bicikle, izradu Akcijskog plana za upravljanje posjetiteljima, aktivnosti obučavanja interpretatora zaštićenih prirodnih vrijednosti te postavljanje automatskog sustava za iznajmljivanje električnih bicikala. Tu je i hotel za kukce preko kojeg ćemo sudionicima terenske nastave i posjetiteljima pokazati tu vrstu faune koja obitava na ovom području.“

Mario Fuček iz gradske Turističke zajednice dodao je kako će njihov posao biti prezentacija novih sadržaja s ciljem povećanja broja posjetitelja.

Služba ureda župana