Predstavljamo srednje škole Koprivničko-križevačke županije: Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga

Upis u srednju školu jedna je od najvažnijih životnih odluka svakog osnovnoškolca, a obzirom da se klasična promocija upisa u srednje škole zbog izvanrednih okolnosti ove godine ne može realizirati, Koprivničko-križevačka županija će uz Vodič kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije  2020./2021. na svojoj internet stranici omogućiti srednjim školama da se predstave te na taj način učenicima olakšaju odluku u odabiru za njih najboljeg i adekvatnog srednjoškolskog programa. Danas svoje školske programe i projekte predstavlja križevačka Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga.

Gimnazija s najdužom tradicijom na području sjeverozapadne Hrvatske

Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga je gimnazija s najdužom tradicijom na području sjeverozapadne Hrvatske koja ove godine slavi 350 godišnjicu pavlinske gimnazije i 100 godina moderne gimnazije. Gimnazija broji ukupno 265 učenika od toga 10 učenika Glazbene škole te 35 nastavnika od kojih su dva profesora savjetnika i tri profesora mentora.

Škola je tehnički i informatički dobro opremljena i sve učionice posjeduju laptop, projektor i zvučnike. Imamo opremljene kabinete za fiziku, kemiju, biologiju i informatički kabinet, a posjedujemo i vlastitu sportsku dvoranu. Posebno smo ponosni na naše rezultate na natjecanjima. Do sada su čak dva naša učenika sudjelovala na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, prošle školske godine naš učenik je sudjelovao na europskoj i svjetskoj olimpijadi iz fizike, a  jedan učenik je sudjelovao na hrvatskoj informatičkoj olimpijadi.

Prošle školske godine su čak 83 učenika sudjelovala na županijskim natjecanjima. Iako ove godine zbog novonastale situacije nisu održana sva natjecanja ipak ističemo da imamo i županijske prvake iz engleskog i njemačkog jezika te prvake u košarci. Napomenimo da se u našoj školi može položiti i međunarodni ispit iz francuskog jezika DELF.

Prema prošlogodišnjim podacima s državne mature 16 naših maturanta se našlo među pet posto najboljih u Hrvatskoj, a naša je maturantica i među onima  koji  su iz svih predmeta  ostvarili odličan uspjeh. Sedamdeset posto naših maturanata je upisalo svoj prvi  izbor studija u nastavku školovanja.

Škola s bogatim izvannastavnim aktivnostima

Gimnazija ima izuzetno bogate izvannastavne aktivnosti koje možemo podijeliti na one koje se odvijaju u okviru škole i one koje se odvijaju izvan škole. U našoj školi djeluje kemijsko biološka grupa koja je vrlo aktivan te organizira: otvorene satove biologije i kemije, večer čokolade, večer palačinki, obilježava Dan srca, Dan jabuka, Dan pješačenja kao i druge aktivnosti, a  svake godine organiziramo i ljetnu školu kemije i biologije u trajanju od deset dana.

Vrlo aktivno djeluje i školski sportski klub i plesna skupina, a imamo i izvrsnu dramsku skupinu koja izvodi i predstave za građane. Grupa Crvenog križa je također vrlo aktivna  te sudjeluje i na državnim natjecanjima.  Organiziramo Sajam studija, Tjedan psihologije, Filozofski cafe, Dane frankofonije, Večer matematike. Dan sjećanja na Škabrnju i Vukovar, Susret sa književnicima, umjetnicima i sportašima te brojne druge manifestacije.

Što se pak tiče izvannastavnih aktivnosti, već osam godina za redom smo pobjednici krosa Sportskih novosti, redovito posjećujemo kulturne i znanstvene institucije, kino i kazališne predstave te izložbe, organiziramo terensku nastavu u zemlji i inozemstvu, a u našem gradu pratimo i posjećujemo sve kulturne i sportske priredbe te u njima i sudjelujemo.

Ove školske godine u našoj školi je osnovan i Centar izvrsnosti koji je pokrenula Koprivničko-križevačka županija. Za osnovnoškolce su organizirane grupe iz matematike, kemije i biologije, a srednjoškolci su uz matematiku, kemiju i biologiju dodatna znanja stjecali i na nastavi iz fizike.

VAŽNE INFORMACIJE

Ravnatelj: Ivan Peklić

Adresa: Milislava Demerca 8, Križevci

Telefon: 048 270 155

E-mail: ured@gimnazija-izdijankoveckoga-kc.skole.hr

Web stranica: http://www.gimnazija-izdijankoveckoga-kc.skole.hr/

 

Program Trajanje Razredni odjel Broj učenika
Opća gimnazija 4 g 2 42
Prirodoslovno-matematička gimnazija 4 g 1 21
UKUPNO 3 63

Više o Gimnaziji i školskim projektima s kojima raspolaže možete pronaći i u Vodiču kroz srednje škole Koprivničko-križevačke županije, zatim u prezentaciji i brošuri koje se nalaze u privitku ovog teksta te u radijskoj emisiji koju možete poslušati na ovoj POVEZNICI.

Izvor: Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkoga

Služba ureda župana