Predsjednica Grabar-Kitarović i župani sastali se na temu „Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj Republike Hrvatske“

U Uredu Predsjednice Republike Hrvatske u utorak, 5. ožujka održan je okrugli stol na temu „Fiskalna decentralizacija i regionalni razvoj Republike Hrvatske“, kojemu je prisustvovao župan Darko Koren, zajedno s drugim županima, predstavnicima udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjacima za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u uvodnom je obraćanju izvijestila o ciljevima i rezultatima svojih posjeta hrvatskim županijama u sklopu programa „Izmještenog Ureda Predsjednice Republike“, a kao sedam ključnih društvenih izazova navela je demografsku krizu, nedostatak dijaloga, opću društvenu krizu, izostanak jedinstvene gospodarske politike, slabost institucija tj. tromost administracije, izbornu godinu – godinu praznog hoda i nužnost reforme obrazovnog sustava.

Kao doprinos rješavanju problema i otvorenih pitanja, predsjednica Grabar-Kitarović najavila je osnivanje Radne skupine s ciljem izrade smjernica za učinkovitiju fiskalnu decentralizaciju i daljnji regionalni razvoj Republike Hrvatske. Članovi Radne skupine su predstavnici udruga županija, gradova i općina, nadležnih ministarstava, akademske zajednice te stručnjaci za fiskalnu decentralizaciju i regionalni razvoj, a područja rada Radne skupine su funkcionalna decentralizacija, poslovanje lokalnih jedinica, indeks razvijenosti i regionalni razvoj. Rezultati i smjernice Radne skupine bit će predstavljeni javnosti u rujnu 2019. godine.

Nakon uvodnog izlaganja Predsjednice uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali župani, predstavnici udruga županija, gradova i općina, ministarstava te ostali sudionici Okruglog stola, koju je Predsjednica ocijenila kao jedan od putokaza za Radnu skupinu.

 „Sada, nakon zaključenja programa ‘Izmještenog Ureda’, mogu sa zadovoljstvom reći da se inicijativa posjeta županijama pokazala punim pogotkom jer je, prije svega, senzibilizirala i potaknula zakonodavnu i izvršnu vlast da se intenzivnije posveti svim važnim pitanjima državnog razvoja, posebice kad je riječ o nužnosti poduzimanja mjera za uravnotežen regionalni razvoj i zaustavljanje iseljavanja“, kazala je Predsjednica te dodala kako je Hrvatska, unatoč određenim pomacima, i dalje visoko centralizirana država te istaknula kako svaki korak ka daljnjoj decentralizaciji, kako fiskalnoj, tako i funkcionalnoj, doprinosi održivosti razvoja lokalne zajednice i ujednačenom razvoju Hrvatske.

Služba ureda župana