Poznati znanstvenik Davor Pavuna u Gimnaziji „Fran Galović“ održao predavanje za učenike

Hrvatski fizičar i izumitelj svjetskoga glasa Davor Pavuna, rođeni Koprivničanac, održao je 28. siječnja 2011. u 13.00 h u dvorani multimedije u Gimnaziji „Fran Galović“ predavanje pod nazivom „Zašto je poznavanje fizike toliko korisno i važno za život!?“. Doktor Pavuna na primjerima je pokazao kako fizika korisno opisuje prirodu, ekonomiju, društvo, kako omogućuje mudar inženjering i daje važan uvid u život u cjelini, a predavanje je organizirano ujedinjenim snagama Udruge maturanata koprivničke Gimnazije, Ogranka Matice hrvatske i Gimnazije „Fran Galović“.

Davor Pavuna ugledni je znanstvenik svjetske reputacije koji je diplomirao eksperimentalnu fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, a 1982. na Cambridgeu je doktorirao iz područja fizike kondenzirane materije. Od 1986. radi u Lousanni kao sveučilišni profesor fizike, kemije kondenzirane materije i mikro i optoelektronike. Iza sebe ima preko 150 znanstvenih radova, održao je stotinjak predavanja na uvaženim svjetskim sveučilištima, predsjednik je Svjetskog kongresa o nanoinženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u, savjetnik je za energetiku američkom predsjedniku Baracku Obami, jedan je od pokretača Prvog kongresa hrvatskih znanstvenika održanoga u Vukovaru 2005., a za svoj rad dobio je više priznanja.

Nije manje važna ni humana strana doktora Pavune: nakon predavanja bio je potpisan ugovor o stipendiranju učenica 2. razreda Mije Sitar i Ivone Ivić koje su zbog svoje izvrsnosti od Udruge maturanata koprivničke Gimnazije dobile stipendije od ukupno 20 000 kuna, a sredstva je osigurao dr. Pavuna darovavši svoju fnancijsku nagradu dobivenu od grada Koprivnice.

Koliko je doktor Pavuna zanimljiv predavač i cijenjeni znanstvenik, pokazala je dvorana prepuna zainteresiranih učenika.

R.Š.