Povodom Dana Koprivničko-križevačke županije održana svečana sjednica Županijske skupštine

Svečanom sjednicom Županijske skupštine danas je u dvorani Domoljub u Koprivnici obilježena 23. obljetnica postojanja i rada Koprivničko-križevačke županije. Na samom početku sjednice, predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić pozdravila je sve goste i uzvanike te se osvrnula na rad Županijske skupštine s posebnim naglaskom na značajnije odluke: „Cilj našeg djelovanja je da žitelji naše županije osjete da smo svi mi u službi i na raspolaganju svim stanovnicima za njihove potrebe i želje te da ih u okviru svojih ovlasti i mogućnosti pokušavamo riješiti.“

Na važne aktivnosti i događaje u protekloj godini osvrnuo se župan Darko Koren te naglasio:

Proteklih godinu dana usmjerili smo naše napore i aktivnosti prema poticanju i provođenju projekata koji su bili vezani uz prvenstveno ulaganja u školstvu i obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj skrbi, gospodarstvu, razvoju malog i srednjeg poduzetništva, a svoje napore smo usmjerili i prema povlačenju sredstava iz fondova Europske unije.“

Pored župana i predsjednice, nekoliko riječi uputio je i načelnik Općine Virje Mirko Perok koji je objasnio kako je pravi put razvoja upravo kroz jačanje županija, a ne njihovo ukidanje. Župan Varaždinske županije Predrag Štromar osvrnuo se na ukratko na regionalizaciju istaknuvši „Mi ne idemo u regionalizaciju, ali mi ovdje na sjeveru živimo regionalizaciju. Mislim da svaki od gradova na sjeveru Hrvatske mora imati nešto i da razgovorima dođemo do zajedničkog dogovora župana“.

IMG_4515Saborski zastupnik Damir Felak u svom govoru istaknuo je kako je uvjeren da je Koprivničko-križevačka županija u svoje 23 godine opravdala svoje postojanje, a u ime Vlade obratio se ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je naglasio da su promjene nužne te da svakoj općini treba pomoći u osiguravanja izvora jeftinog financiranja. Sjednici je prisustvovao i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić koji se složio kako je potrebna suradnja županija i gradova te kako županijski ustroj ne treba mijenjati.

Ove godine po prvi puta Župan je dodijelili Plakete Župana i to Mili Dedakoviću Jastrebu za uspjeh u promicanju ugleda Koprivničko-križevačke županije u zemlji i inozemstvu, Kliničkoj bolnici Dubrava za uspjeh u radu i zasluge u značajnom unaprjeđivanju zdravstvene skrbi stanovništva Županije te Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Koprivničko-križevačke županije za postignute izuzetne rezultate trajne vrijednosti u društvenom razvitku Županije.

Na sjednici su dodijeljena i javna priznanja zaslužnim građanima i pravnim osobama s područja Koprivničko-križevačke županije pa je tako nagradu za životno djelo dobio Zoran Homen iz Križevaca dok je nagrada za promicanje ljudskih prava „Mara Matočec“ uručena Tamari Premuš iz Križevaca. Obrt za prijevoz i IMG_4540mputnička agencija Silvija turist te Kulturno-umjetničko društvo Molve dobili su nagradu za doprinos promociji i ugledu Koprivničko-križevačke županije dok je nagrada za iznimno postignuće u protekloj godini uručeno Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji „Mali princ“ i Hangaru 18 d.o.o. iz Koprivnice. Županijske zahvalnice dodijeljene su Radiju Križevci, Nogometnom klubu Borac Imbriovec, Franji Bariću iz Sigeca, Udruzi „Sigečko srce“ i Mješovitom pjevačkom zboru umirovljenika grada Koprivnice, a u ime svih dobitnika zahvalu je uputio Zoran Homen.

Čestitku Koprivničko-križevačkoj županiji uputila je i Klaudija Jelinek, učenica osmog razreda Osnovne škole Molve pobjednica na natječaju županijske Turističke zajednice „Volim Podravinu i Prigorje“ s tekstom „Hiža još stoji“, a glazbeni dio programa održala je sopranistica Josipa Lončar.

Današnju proslavu uveličali su izaslanik predsjednice Republike dr. Mate Granić, ministar poduzetnišva i obrta Darko Horvat i njegov zamjenik Mario Turalija, saborski zastupnici Ljubica Ambrušec, Damir Felak i Branko Hrg, počasni građanin naše županije general Mladen Markač, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić, predstojnica Ureda državne uprave Elizabeta Repić Perković, v.d. predsjednika Visokog prekršajnog suda RH Dane Herceg, župani i predstavnici Varaždinske, Virovitičko-podravske, Međimurske i Zagrebačke županije te predsjednik vlade Herceg-bosanske županije Draško Dalić, predsjednik HSS-a i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, gradonačelnici i predstavnici gradova Koprivnice, Đurđevca, Križevaca, Zagreba i Ludbrega, načelnici i zamjenici općina s područja Županije, ravnatelji županijskih i ostalih institucija, gospodarstvenici i predstavnici obrtničke i gospodarske komore, predstavnici Crkve, vojske i policije, kao i predstavnici brojnih medija.

Služba ureda župana