Povezuju se županije sjeverozapadne Hrvatske

Predstavnici županija s područja sjeverozapadne Hrvatske održali su u utorak 24. rujna u Čakovcu sastanak o daljnjoj suradnji i povezivanju na raznim zajedničkim projektima. Uz župane Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, Predraga Štromara i Željka Kolara, te domaćina župana Međimurske županije Matiju Posavca, sastanku su se odazvali i zamjenici župana Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije, Neven Alić i Darko Sobota.

Županije iz ove regije (izuzev Bjelovarsko-bilogorske) već sudjeluju u projektu Piškornica, te se pridružuju Radnoj zajednici Alpe-Adria. Cilj je dodatno ojačati suradnju, te su županijski dužnosnici stoga razgovarali i o budućim zajedničkim projektima u turizmu, promoviranju gospodarstva putem sajmova, te zajedničkom nastupu prema europskim fondovima i nacionalnoj razini.

Svaka županija ima svoje specifičnosti, no upravo ova sjeverozapadna regija predstavlja razvijeniji dio Hrvatske koji je u mnogo pogleda zanemaren, te su se predstavnici županija složili da to svakako treba mijenjati. Primjerice u ovih pet županija živi preko 650 tisuća stanovnika, razvijena je industrija, no na žalost to je i dio zemlje s najnižim prosječnim plaćama.

Ovaj susret je samo nastavak suradnje započete ranije, a intenzivirane nakon posljednjih lokalnih izbora. Zajedničkim istupima i projektima sjeverozapadne županije će u budućnosti nastojati još više ojačati svoj položaj.