Potpredsjednica Županijske skupštine u đurđevačkoj osnovnoj školi održala predavanje povodom Dana ružičastih majica

Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova aktivno sudjeluje  u obilježavanju Dana ružičastih majica, kao inicijator i organizator prve akcije 2014.g. u đurđevačkoj osnovnoj školi, a ovoj su se kampanji tijekom godina pridružile i neke druge škole.

Ružičasta majica je postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju u školi, zbog dolaska u ružičastoj majici, koju je nosio u znak  podrške svojoj majci koja je bolovala od karcinoma. Školske kolege odlučile su dići svoj glas protiv nasilnika i solidarizirati se sa zlostavljanim dječakom tako što su se sutradan svi u školi pojavili u ružičastim majicama i od tada se posljednje srijede u veljači diljem svijeta obilježava ovaj dan s ciljem prevencije i borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Ove godine je potpredsjednica Županijske skupštine i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić održala interaktivno predavanja za učenike osmih razreda u đurđevačkoj Osnovnoj školi na temu vršnjačkog i obiteljskog nasilja , kao i problematike vezane uz period odrastanja. Također je učenicima podijelila letke, koje je Povjerenstvo u dogovoru pripremilo i podijelilo u drugim školama u županiji.

Za učenike sedmog razreda djelatnici Policijske uprave Koprivničko-križevačke održali su predavanje i razgovarali s učenicima o nasilju putem društvenih mreža.

Završna priredba je održana u sportskoj dvorani, gdje je ravnatelj škole Danijel Domišljanović zahvalio svim sudionicima, učenicima, djelatnicima i gostima na mnogobrojnim aktivnostima kojima je obilježen ovaj dan i tako poslana poruka iz ove škole: NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Strukovna škola Đurđevac će se naknadno pridružiti obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Svojom sveobuhvatnom politikom s ciljem borbe protiv vršnjačkog nasilja, usmjeravaju se na prevenciju vršnjačkog nasilja u ključnim školskim okruženjima te promoviraju kulturu prijavljivanja vršnjačkog nasilja.  U okviru navedenog i ove godine obilježavaju Dan ružičastih majica i to na već tradicionalan način igranja međurazrednih utakmica, koje su upriličene u petak 28. veljače 2020. godine, s porukom “Recimo zajedno NE vršnjačkom nasilju”.

Izvor fotografija: Danijel Domišljanović

Služba ureda župana