Potpisani ugovori za financiranje programa i projekata udruga iz područja gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja, Županija u pet godina za ovu namjenu izdvojila 1,4 milijuna kuna

U prostorijama Županijske uprave danas su potpisani ugovori u okviru Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga za djelatnosti gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2021. godinu. Na temelju provedenog Javnog natječaja i Prijedloga Povjerenstva za ocjenjivanje programa i projekata udruga za prioritetna područja iz nadležnosti Upravnog odjela za gospodarstvo ove su godine dodijeljena sredstva u iznosu od 174 tisuće kuna za provedbu 15 programa i projekata deset udruga koje imaju sjedište na području Koprivničko-križevačke županije.

Uvodno se obratio pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac koji je kazao kako je cilj natječaja razvoj civilnog društva, posebno u području djelovanja udruga iz gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja te je čestitao predstavnicima udruga.

Župan Darko Koren potpisao je ugovore s predstavnicima udruga te im čestitao i pohvalio njihovu aktivnost: „Od 2016. godine Županija je u svom proračunu osigurala oko 1,4 milijuna kuna za ukupno 158 programa i projekata udruga. Svi vi doprinosite ukupnoj slici gospodarstva ove županije i vaše su aktivnosti značajan i vrijedan dio našeg mozaika te zaslužuju pohvale, kao i sama raznolikost programa i projekata. Prepoznajemo i cijenimo vašu ulogu i rad upravo kroz ovakve natječaje te nastojimo prostor županije sagledati kao cjelinu i doprinijeti njegovom ravnomjernom razvoju. Hvala vam na suradnji i sudjelovanju u županijskim manifestacijama te vam želimo mnogo uspjeha u daljnjem djelovanju.“

Obzirom da su boravili u Županijskoj upravi na radnom sastanku sa županom po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, Učeničkog doma i brze ceste, potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ujedno i bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja, te saborski zastupnik Darko Sobota.

Ministar Horvat naglasio je zadovoljstvo suradnjom sa Županijom po svim pitanjima te čestitao potpisnicama ugovora, kazavši: „Godina iza nas specifična je za sve nas, a posebno za vas koji se bavite gospodarskom djelatnošću. Iako je bilo nedaća, smatram da je hrvatsko gospodarstvo dokazalo svoju žilavost, uz pomoć države koja je uskočila kao podrška u koronakrizi. S tom ćemo se prijetnjom morati naučiti odgovorno živjeti, ali siguran sam da će razdoblju koje je pred nama, obzirom na financijske injekcije, neće nedostajati svježeg kapitala za male, srednje i velike poduzetnike. Hvala županu, a predstavnicima udruga želim sreću i uspjeh u radu i neka ove donacije padnu na plodno tlo iz kojeg će niknuti nove gospodarske inicijative.“

Uime predstavnika udruga obratili su se predsjednica Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije Sandra Levak Miklošić, predsjednik Pčelarske udruge Lipa Koprivnica Zdenko Lončarić te predsjednik Udruge mljekara „Drava-Sava“ Željko Turčić koji su zahvalili Županiji na podršci i sredstvima koja im uvelike pomažu u realizaciji projekata.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana te viši savjetnik-specijalist za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Denis Maksić.

Popis udruga kojima su dodijeljena sredstva za 2021. godinu: Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina KKŽ, Poljoprivredna udruga Kalinovac, Udruga orača KKŽ, Klaster vinara Podravine i Prigorja, Pčelarska udruga Lipa Koprivnica, Udruga za dobrobit i zaštitu pasa i mačaka „Šinterice dobra srca“, Udruga vinogradara i voćara koprivničkog kraja „Fran Galović“, ŠRD „Plava krv“ Dropkovec, Udruga mljekara „Drava-Sava“ i Udruga vinogradara i voćara Đurđevac.

 

Služba ureda župana