Otvorena brza cesta od Gradeca do Križevaca

"Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji mi ovdje pamtimo, a koji će doprinijeti gospodarskom i sveukupnom razvoju ovog kraja“

Brza cesta Gradec-Križevci danas je svečano otvorena za promet, a otvorenju su prisustvovali i župan Darko Koren te zamjenik župana Darko Sobota.

Tom je prilikom direktor Hrvatskih autocesta Josip Draženović pružio nekoliko informacija o izgrađenoj dionici te istaknuo kako je zahvaljujući njoj sada znatno skraćen vremenski put do Zagreba.

Zahvalu svima što su pomagali u gradnje ove ceste uputio je gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg istaknuvši kako Križevci nisu imali ovakvu infrastrukturu od 1873. godine kada je izgrađena željeznička pruga te dodao kako cestu treba nastaviti graditi prema Koprivnici i Bjelovaru.

Izričito mi je zadovoljstvo što sam sudionik ovog današnjeg susreta koji simbolizira sve ono što smo prošli svi skupa“ istaknuo je župan te zaključio kako je ovo „doista jedan veliki dan i za grad Križevce i za Koprivničko-križevačku županiju. Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata koji mi ovdje pamtimo, a koji će doprinijeti gospodarskom i sveukupnom razvoju ovog kraja“ kazao je župan Koren.

web_IMG_1141Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u svom je obraćanju istaknuo značaj izgradnje ove ceste koja će skratiti put do Zagreba za 20 minuta te naglasio kako se osim ovog projekta na području Županije radi i drugi kolosjek na dionici željezničke pruge od Dugog Sela do Križevaca.

Brzu cestu otvorenom je proglasio upravo ministar Butković nakon čega ju je biskup Bjelovarsko-križevačke biskupije monsinjor Vjekoslav Huzjak blagoslovio.

Ukupna vrijednost brze ceste iznosi 595 milijuna kuna, a u sklopu projekta izgrađeno je 6 mostova, 3 vijadukta, 4 nadvožnjaka, podvožnjak i prolaz za životinje te nadvožanjak preko željezničke pruge ukupne dužine 314 metara.

U ovom trenutku priprema se projektna dokumentacija za nastavak gradnje brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog dok je nastavak ceste od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice te dalje prema granici sa Republikom Mađarskom u fazi projektnog istraživanja.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Grad Križevci i Mirko Hanžeković