Otkrivena spomen ploča mons. dr. Jurju Magjercu

U Molvama je u subotu 8. rujna otkrivena spomen ploča mons. dr. Jurju Magjercu (1882. – 1957.). Ploča je postavljena na Magjerčevoj rodnoj kući u Marijanskoj ulici, a projekt su realizirali Društvo za povjesnicu i starine Molve, Družba „Braća hrvatskog zmaja“ i Župa Molve.

Pred mnoštvom okupljenih spomen ploču je otkrio pročelnik Zmajskog stola u Križevcima Dražen Podravec, dok ju je molvarski župnik Tomislav Glavnik blagoslovio. Kao izaslanik župana Darka Korena otkrivanju spomen ploče prisustvovao je pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek.

Otkrivanjem ove spomen ploče Podravci se odužuju velikanu koji je mnogo učinio za hrvatski narod i katoličku crkvu. Magjerec je poznat kao dugogodišnji rektor Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, a u vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata pomagao je hrvatskim prognanicima i izbjeglicama koji su napustili domove zbog bojazni za vlastite živote. Magjerec je zaslužan što su u Molve došle sestre milosrdnice i što je izgrađena crkva u Repašu. Također je bio prvi koji je napisao knjigu o Molvama.

O Magjercu su proteklih godina napisane dvije knjige, dok je 2007. organiziran znanstveno-stručni skup s temama o njegovom životu i radu.