Osnovnoškolci u Novigradu obilježili početak Comenius projekta

Na natječaju za „Comenius“ multilateralna partnerstva za 2010. godinu Agencija za mobilnost i programe EU prihvatila je projekt OŠ „Prof. Blaž Mađer“ iz Novigrada Podravskog pod nazivom „How Big is Your Foot?“. Radi se o ekološkom projektu koji predviđa surađivanje novigradskih osnovnoškolaca s partnerima iz Estonije, Irske, Norveške, Portugala, Turske i Velike Britanije. Učenici će pronalaziti rješenje za lokalne, ekološke i globalne probleme te promišljati nove načine ponašanja u skladu s održivim razvojem. Jedna od prvih aktivnosti ovog vrijednog međunacionalnog projekta je sadnja „Comenius stabla“, koja se u četvrtak (7. rujna) održala ispred škole u Novigradu.

Uz brojne učenike i goste simboličnom obilježavanju početka projekta sudjelovali su zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i šport Mladen Antolić i predsjednik Udruge za održivi razvoj Hrvatske – UZOR Hrvatske Matija Hlebar.

Drago mi je da su danas s nama svi učenici koji sudjeluju u ovom međunarodnom projektu. Ovaj projekt omogućit će vam da počnete cjelovito razvijati svoje ljudske kapacitete kroz strani jezik, ekologiju i multikulturalnost. Ponosni smo na sve vas i zato ćete imati pomoć Županije u realizaciji ovog projekta sve do njegovog završetka 2012. godine. Želim Vam da nastavite s istim entuzijazmom s kojim ste i počeli.“ rekao je zamjenik župana Pal. Nakon kratkog programa u dvorištu je posađeno stablo lipe koje i jest svojevrsni simbol Podravine.