OSNOVNA ŠKOLA MOLVE U COMENIUSU

Osnovna škola Molve ponosna je što joj je u rujnu Agencija za mobilnost i programe EU-a  odobrila financijsku potporu od  22 500 eura za sudjelovanje u međunarodnom projektu  Comeniusa  Let Europe’s Rythm Beat in the Same Heart.

Učitelji i učenici će proučavati tradiciju, kulturu i običaje zajedno sa svojim kolegama iz Turske (zemljom koordinatorom), Mađarske, Poljske, Litve i Italije.

Voditeljica projekta je učiteljica engleskog  jezika Mirjana Kelemin i ravnatelj OŠ Molve Ivan Jaković, uz timsku pomoć svih djelatnika škole.

Prva međunarodna suradnja, popularno nazvana „mobilnost“, održat će se već ovoga listopada u Mađarskoj u gradu Szolnoku, kamo putuju tri učenice OŠ Molve i tri učitelja. Tamo će se upoznati s ostalim partnerima u projektu i predstaviti Osnovnu školu i Općinu Molve, Koprivničko-križevačku županiju i Republiku Hrvatsku. U Mađarskoj će boraviti tjedan dana, upoznati njihov sustav obrazovanja, običaje, način života učenika, učitelja i šire društvene zajednice.

Projekt će trajati dvije godine. U prvoj će godini upoznati jedni druge kroz različite aktivnosti  s temama tradicije, kulture i običaja, a u drugoj godini otkrivati sličnosti i razlike među zemljama.

Cilj ovog projekta je uočiti koliko su ljudi slični i naučiti koliko mogu biti ujedinjeni bez obzira što žive udaljeni jedni od drugih, a isto tako upoznat će se i bitne razlike. Naučiti poštovati i prihvatiti različitosti osnovni je uvjet za miran i spokojan život u velikoj zajednici Europske Unije. Upravo to mladim generacijama želi se omogućiti u ovome projektu!

 

OŠ Molve, Marija Halaček