Osnovna  škola Koprivnički Ivanec ušla u eminentno društvo eTwinning škola

Osnovna  škola Koprivnički Ivanec, ove  je godine ušla u eminentno društvo među više od 200.000 eTwinning škola. Kao što i znamo sve ono što ima predznak e, nešto je novo, drugačije, kažu naprednije,… ovaj e, kao eTwinning novi je i uistinu poseban izazov koji smo u našoj školi prihvatili kao specifičnost po kojoj želimo biti prepoznatljivi.

Krenimo od početka…eTwinning zajednica je velika zajednica „…koja broji 800.459 učitelja, 205.614 škola, i trenutno ima 106.477 projekata.  Nudi platformu za odgojno – obrazovne djelatnike (učitelje, ravnatelje, knjižničare, itd), koji rade u školama i dječjim vrtićima europskih država sudionica eTwinninga. Putem ove platforme članovi mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati znanja i iskustva te postati dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice u Europi. eTwinning se uspješno integrirao u Erasmus+, program Europske unije u području obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.“(portal Etwinning)

Svake godine predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove mogu se prijaviti na natječaj za dobivanje statusa eTwinning škole. Što znači taj status? Prema tumačenju s eTwinning portala: „Dobijanje Oznake eTwinning škola znači krenuti u razvojni put kojem sve škole mogu težiti. Cilj stjecanja Oznake nije natjecanje, već provođenje aktivnosti: eTwinning škole nisu „pobjednici nad drugima“, već prvaci koji predvode ostale škole uključene u eTwinning. Njihova uloga je da poticati i usmjeravati ostale škole na postizanje iste razine. To se može postići otvaranjem vrata i dijeljenjem metoda, ideja i prakse….“

Kao dakle nova eTwinning škola, jedina smo škola u Koprivničko-križevačkoj županiji s tim statusom, iako već nekoliko nas učitelja, par godina s učenicima sudjeluje u projektima kao partner te na taj način i mi i djeca upoznajemo druge učitelje, učenike, druge nastavne sustave, aktivnosti i škole, ove smo godine kao dio ŠKOLSKOG projekta, odlučili samostalno pokrenuti međunarodni projekt pod nazivom Let’s meet other cultures. I dakako, uspjeli smo.

Tim, nas nekoliko učitelja (učiteljice geografije Indire Patljak, engleskog jezika Branke Stančin-Levanček, vjeroučiteljice Marije Šokec, informatike Mateje Peter i Adele Stilin, učitelja hrvatskog i engleskog jezika, Jasmina Kadrića i Renata Glavica, učiteljica hrvatskoga jezika) uz stalnu podršku i pomoć gdje je ustrebalo, naše ravnateljice gđe Kristine Furkes, počelo je ovu prekrasnu projektnu  priču s kolegama iz Rumunjske, Turske i Italije.

Projektne smo aktivnosti provodili online, kako i nalažu Etwinning pravila, a prema planu koji smo mi učitelji dogovorili međusobnim mrežnim komunikacijama.

Tako smo upoznali kulturne običaje, vjerske blagdane, glazbu, i gastronomiju zemalja s kojima smo bili u projektu, a kao konačni rezultat, zajedničkim smo snagama osmislili i objavili e-knjižicu najčešćih izraza na hrvatskom, engleskom, rumunjskom, turskom i talijanskom jeziku, pod nazivom Useful expressions for tourists.

Tijekom provođenja projekta, dakako kao i u svakom projektu nailazili smo i na dobre i na manje dobre trenutke provedbe, no u konačnici je evaluacija koju smo proveli, a možete ju vidjeti na stranici projekta, pokazala da smo radili i odradili dobar posao. Ovo nam je bilo probijanje leda, ovo je bio naš PRVI međunarodni projekt i našoj školi jedan od ljepših poklona za ovogodišnji rođendan koji će zbog svih nastalih okolnosti biti proslavljen na malo drugačiji način.

Izazov je prihvaćen, ideja nikada ne nedostaje, stoga sretan rođendan draga OŠ Koprivnički Ivanec i potrudit ćemo se u sljedećoj godini biti još kreativniji, inovativniji i motiviraniji za ostvarenje ciljeva, planova i želja.

Kako je izgledao naš prvi projekt pogledajte na poveznici: https://twinspace.etwinning.net/97318/home gdje možete vidjeti i puuno više fotografija, videozapisa, kao i našu e-knjižicu (https://read.bookcreator.com/qajBWPP8lYQNJ6WJCcudLHOGCD03/Kfa-SqB7Qc6hbo89LzRFOg)  koja možda i vama jednoga dana zatreba i posluži.

Izvor: OŠ Koprivnički Ivanec

Služba ureda župana