OŠ ”Đuro Ester” domaćin međunarodnog susreta nastavničkog vodstva

U Osnovnoj školi „Đuro Ester“ održan je susret nastavnica i nastavnika u sklopu projekta Međunarodno nastavničko vodstvo (International Teacher Leadership project = ITL). Susret je održan u četvrtak 12. siječnja 2012. godine. Projekt se provodio pod vodstvom Sveučilišta Cambridge, a uz potporu British Councila.
Trogodišnji projekt, uz Republiku Hrvatsku okuplja sljedeće zemlje: Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Grčku, Kosovo, Makedoniju, Moldaviju, Portugal, Rumunjsku, Srbiju, Tursku i Veliku Britaniju. U Hrvatskoj se projekt provodi pod stručnim vodstvom Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja i udruge EduConnect. Projekt su prolazile četiri škole. Tri iz Zagreba i naša škola. Voditeljica Projekta bila je Ljubica Petrović iz Udruge za unapređivanja i promicanja obrazovanja EduConnect. Nastavnici škola koje su sudjelovale u projektu, a među kojima je i OŠ „Đuro Ester“ učili su kako biti nastavnici ‘lideri’, kako potaknuti kolege i učenike na promjenu, ohrabriti ih da pokušaju ono što inače sami ne bi učinili. Nastavnici lideri svoju praksu temelje na inovativnosti i istraživanju kako bi u svoje okruženje unijeli promjene. Na taj način pomažu da njihove škole iskoriste sve prednosti aktualnih obrazovnih politika. Na nadolazećem susretu ITL projekta nastavnici OŠ „Đuro Ester“ predstavili su, ostalim kolegama i široj javnosti, rezultate svog rada vezane uz vlastite akcijske planove za poboljšanje rada svoje škole. Projektu su prisustvovali predstavnici British Councila, ravnatelji/ce i nastavnici/ce osnovnih i srednjih škola, predstavnici Županije i Grada te predstavnici ITL projekta iz drugih zemalja uključenih u projekt.
Nastavnici OŠ „Đuro Ester“ održali su radionice kroz koje su predstavili svoje inovativne projekte koji se bave povećanjem motivacije učenika za učenje, pisanje zadaće, oplemenjivanjem neiskorištenih prostora u školi, novim metodama učenja i podučavanja i sl. Nastavnici koji su predstavljali projekte: Tomislava Kraljić, Jasna Relja, Dubravka Vajdić, Biserka Knez, Maja Sinjeri, Sanja Antolić, Dubravka Bijelić, Sanja Kapusta, Ana-Marija Bobovčan iz naše škole. Nastavnice iz Active Citizens (British Council): Nevenka Bončić i Dragana Bolješić-Knežević. Kolegice su predstavile projekte kojima su utjecali na promjene u lokalnoj zajednici. Iz Velike Britanije projekte su predstavile Jenny Fogarty i Rupinder Ahluwalia. Oko sedamdeset prisutnih prepoznalo je kako je projekt Međunarodno nastavničko vodstvo značajan doprinos podizanju kvalitete hrvatskog obrazovanja.

mr. Sanja Prelogović, ravnateljica