Općina Virje bogatim programom Martinjskih dana proslavila svoju 25. obljetnicu

Martinjski dani Općine Virje, kojima su proslavljeni blagdan zaštitnika sv. Martina i 25. obljetnica od osnutka Općine bogatim su i raznovrsnim programom privukli posjetitelje svih dobnih uzrasta i interesa. U mnoštvu događanja valja izdvojiti Martinjski kup Dušana Koščića, etnoigre za djecu i odrasle i etnokviz, Predmartinjsku večer kulture, koncert HPD-a „Ferdo Rusan“, sajam rukotvorina i domaćih proizvoda, izložbu kolača udruga žena, martinjsku šetnju vinskom stazom, povorku konjskih zapreka i jahača Udruge virovski konjanici, kazališnu večer Glumišne družine Virje te ostalo.

Centralno događanje bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je održana u nedjelju, 11. studenoga, a kojoj su prisustvovali i župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar i pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić. Prije sjednice, u župi sv. Martina održana je sveta misa koju je predvodio prečasni Mirko Horvatić i koju je direktno prenosio HRT, a zatim je ispred crkve mještanima podijeljena velika torta koju je za njih ispekla Podravka.

Načelnik Općine Mirko Perok osvrnuo se na brojne aktivnosti i projekte koji su se provodili posljednjih godinu dana, ali i na planove za budućnost. Pritom je naglasio kako Općina provodi razne programe s ciljem pomoći žiteljima od rođenja pa sve do treće životne dobi, među kojima je naknada za novorođenčad, financiranje vrtića, pomoć osnovnoj školu, krediti za učenike i studente, sufinanciranje rada glazbene škole i program gerontodomaćica. Posebnu pažnju zaslužuje program za mlade obitelji koji u svojim mjerama sadrži potpore kod kupnje kuća ili stanova, gradilišta, uređenje ili proširenje stambenog prostora te besplatno priključenje na komunalnu infrastrukturu. Kroz program je potporu ostvarilo 36 obitelji, a bio je poticaj i drugim općinama da osmisle slične programe. U tijeku je projekt  Zaželi – Program zapošljavanja žena u Općini Virje koji je financiran sredstvima Europske unije, a Općina je prva u Županiji kojoj je odobren ovaj projekt.

Svi ovi programi konkretne su demografske mjere za ostanak žitelja u općini Virje, a sredstvima EU fondova otvaraju se mogućnosti da se u narednom periodu znatno proširi broj mjera i financijski iznosi. U svim naseljima u potpunosti je izgrađena vodoopskrba, u realizaciji je projekt kanalizacije vrijednosti preko 8 milijuna kuna koji se financira uz potporu Hrvatskih voda i Županije, dok će se izgradnja kanalizacije u Šemovcima i Hampovici realizirati kroz projekt aglomeracije Đurđevac-Kloštar Podravski-Novigrad-Virje. Rekonstruira se plinska mreža, uređuju se ulice, a dovršena je i adaptacija društvenog doma u Šemovcima.“, pojasnio je načelnik Perok.

Na Mjeru 7.4. u okviru natječaja Ruralnog razvoja prijavljen je veliki projekt vrijednosti 10 milijuna kuna, uređenja stare škole u kulturno-zavičajni centar te je pripremljena projektno-tehnička dokumentacija i građevinska dozvolu za izgradnju reciklažnog dvorišta. Do kraja godine očekuje se građevinska dozvola za izgradnju tržnice, hostela i novog dječjeg igrališta, a završeni su i istražni radovi na projektu sanacije odlagališta otpada Hatačanova. Početak sanacije očekuje se u drugoj polovici iduće godine, a vrijednost je oko 10 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost svih planiranih projekata za iduću godinu prelazi 25 milijuna kuna, što znači da će Općina biti apsolutno spremna za kandidiranje prema fondovima EU i resornim ministarstvima.“, kazao je načelnik te zahvalio Županiji na odličnoj suradnji i podršci u svim aktivnostima, svojim suradnicima, općinskim ustanova te svim partnerima.

Župan je u svom obraćanju pohvalio županijske općine koje su u posljednje vrijeme napravile velik iskorak u povlačenju EU sredstava i razvoju svojih sredina, no Virje je izdvojio kao primjer među njima, upravo po broju realiziranih i planiranih projekata. Načelniku Peroku i suradnicima uzvratio je zahvale na suradnji i partnerstvu, dodavši kako će i nadalje zajednički raditi na povećanju kvalitete života u Općini te poboljšanju demografskih pokazatelja. Župan je spomenuo i kako je pri kraju kapitalni projekt energetske obnove Osnovne škole u Virju, čiji je nositelj Županija, a školarcima i učiteljima omogućit će bolje uvjete nastave.

Prigodnim su se riječima obratili i saborski zastupnik Damir Felak te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski.

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu javnih priznanja te su zlatne plakete uručene Miri Ljubić, Đurđici Krčmar Zalar, Biljani Španiček, Boži Kicivoju, Ženskoj vatrogasnoj mladeži DVD-a Šemovci, tvrtki Kokor d.o.o. Miholjanec, Mirku Bušiću te Narodnoj knjižnici Virje. U glazbenom dijelu nastupili su solistica Petra Cik i Josip Kapitanić kao pratnja na klaviru te Pjevački zbor HPD-a Ferdo Rusan Virje.

Programu su prisustvovali i saborski zastupnici Željko Lacković i Branko Hrg, gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, brojni načelnici općina, članica Uprave Podravke Ljiljana Šapina, načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac te mnogi drugi.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: epodravina.hr