Okrugli stol o visokom obrazovanju i znanosti u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

U organizaciji Fakulteta organizacije i informatike i varaždinskog Zavoda za znanstveni rad HAZU u prostorima Županije u Varaždinu je u ponedjeljak 17. prosinca održan okrugli stol o visokom obrazovanju i znanosti u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Ovaj događaj je organiziran s ciljem da se potakne rasprava o znanosti i visokom školstvu u svrhu izrade strategije visokog obrazovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Sve prisutne na početku je pozdravio dekan FOI-a Vjeran Strahonja, a izlaganja su održali akademik Leo Budin ispred HAZU-a, prof. emeritus Franjo Ruža, prodekanica za financijsko-materijalno poslovanje FOI-a Nina Begičević-Ređep i prorektorica Sveučilišta u Zagrebu Blaženka Divjak. U izlaganjima se govorilo o ulozi regija u planiranju znanstvene infrastrukture, povijesti visokog obrazovanja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, sadašnjem stanju u sustavu visokog obrazovanja i preduvjetima za osnivanje sveučilišta i visokih učilišta.

U raspravi koja je uslijedila istaknuto je kako sjeverozapadna Hrvatska nema dovoljan broj sveučilišnih programa, te da su novi studiji na ovom prostoru iznimno potrebni jer se kroz policentričnost visokog obrazovanja omogućuje i značajniji gospodarski razvoj cijele regije.

Okrugli stol je organiziran u sklopu proslave 50. obljetnice utemeljenja Fakulteta organizacije i informatike, a na njemu su sudjelovali predstavnici visokih učilišta, veleučilišta i znanstvenih instituta, te čelnici gradova i županija s područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije. Koprivničko-križevačku županiju predstavljao je pročelnik Službe ureda župana Vladimir Šadek.