Održano misno slavlje u povodu svetkovine sv. Marka Križevčanina

Dani svetog Marka Križevčanina ove se godine u Gradu Križevcima održavaju od 29. kolovoza do 15. rujna, a danas je održan središnji događaj obilježavanja, misno slavlje na Trgu Josipa Jurja Strossmayera.

Uoči misnog slavlja održana je procesija od konkatedralne crkve sv. Križa kroz grad do Strossmayerovog trga gdje je monsinjor Egidije Živković, biskup Željeznoga u Gradišću u Austriji predvodio misno slavlje.

Procesiji i misnom slavlju pored crkvenih velikodostojnika, dužnosnika iz javnog i političkog života, predstavnika policije, vojske, vatrogasaca, te branitelja i brojnih hodočasnika, prisustvovali su i župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota te predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

Sveti Marko Križevčanin treći je kanonizirani hrvatski svetac Rimokatolične Crkve, svećenik, košički mučenik, profesor teologije, kanonik i misionar čiji se dan slavi na dan njegove pogibije, 7. rujna.

U sklopu svetkovine svetog Marka Križevčanina održan je i 16. Susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2016.“ te 11. Susret udruga Hrvatske „Hrvatski domobran“, a pored toga ovih dana će se održati i predstavljenje knjige „Mučeništvo sv. Marka Križevčanina u povijesnom kontekstu“, koncert zborova mladih Bjelovarsko-križevačke biskupije te brojna misna slavlja u crkvi sv. Ane i crkvi Majke Božje Koruške u Križevcima.

Služba ureda župana