Održano 10. Županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije

U petak, 3. kolovoza, na parceli Poljoprivredne zadruge Kalinovac održano je 10. Županijsko natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije. Organizatori natjecanja bili su Udruga orača koprivničko-križevačke županije, Poljoprivredna savjetodavna služba, Općina Kalinovac i Koprivničko-križevačka županija.

Natjecanje je otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, Darko Sobota. Orače su uz zamjenika župana pozdravili i zaželjeli im uspjeh načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota, upravitelj PZ Kalinovac Milek Markač i zamjenik ravnateljice Poljoprivredne savjetodavne službe Dario Zagorec.

Već četvrtu godinu natjecatelji-orači u našoj Županiji nadmeću se u vještini oranja u dvije kategorije: plugovima ravnjacima i plugovima premetnjacima. Ukupno se ove godine u vještini oranja natjecalo 15 ekipa, 11 u kategoriji ravnjaka, a 4 u kategoriji premetnjaka. Tri najuspješnija orača su:

U kategoriji plugova ravnjaka:

  1. Marijan Stanešić iz Đurđevca
  2. Saša Višak iz Kamenice (općina Kalnik)
  3. Mladen Crnčić iz Gornje Glogovnice (grad Križevci)

U kategoriji plugova premetnjaka:

  1. Zoran Radiček iz Šoprona (općina Kalnik),
  2. Josip Martinović iz Štaglinca (grad Koprivnica),
  3. Valent Sučić iz Marinovca (grad Križevci)

Prvoplasirani orači, Zoran Radiček i Marijan Stanešić predstavljat će našu županiju na 10. državnom natjecanju u oranju koje će se održati u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Sinju, 31. kolovoza.

Samo dva tjedna nakon 10. državnog natjecanja u oranju, u Sinju, u Biogradu na Moru najbolji svjetski orači pokazat će svoje majstorstvo slaganja brazdi na parcelama tvrtke „Vrana“. Republika Hrvatska ima čast da bude domaćin 59. Svjetskog natjecanja u oranju, 14. – 15. rujna.